W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności(EFSA)

efsa

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority – EFSA) jest kluczowym organem Unii Europejskiej (UE) powołanym na mocy Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. do działań związanych z oceną ryzyka.
Urząd jest organem niezależnym od Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i Państw Członkowskich finansowanym z budżetu UE. Misją Urzędu jest zapewnianie opinii naukowych i doradztwa wspierających prawodawstwo i politykę Wspólnoty we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo produktów żywnościowych i pasz, jak również na pokrewne zagadnienia w obszarze zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin.
Forum Doradcze Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA Advisory Forum) służy współpracy EFSA z krajowymi organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności w Państwach Członkowskich UE. W skład Forum wchodzą przedstawiciele wszystkich Państw Członkowskich. Stanowi platformę wymiany informacji i współpracy organów krajowych z EFSA.
W celu skoordynowania współpracy na poziomie krajowym oraz stworzenia krajowych sieci ekspertów i instytucji związanych z oceną ryzyka, EFSA podjęła decyzję o utworzeniu w Państwach Członkowskich Punktów Koordynacyjnych (Focal Points). Mają one za zadanie ułatwienie wymiany informacji oraz wspieranie przedstawiciela w Forum Doradczym EFSA.
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA znajduje się w Głównym Inspektoracie Sanitarnym.
Więcej informacji na temat roli Punktów Koordynacyjnych można znaleźć w dokumencie EFSA „Strategia dla współpracy i ustanowienie sieci pomiędzy państwami członkowskimi UE i EFSA”.

Film prezentuje zakres działań EFSA  https://www.youtube.com/watch?v=haVRVroCZdY&feature=emb_logo

źródło: GIS

 

Materiały

Rozporządzenie WE nr 178 2002 ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego
ROZPORZĄDZENIE-WE-NR-1782002-ustanawiające-ogólne-zasady-i-wymagania-prawa-żywnościowego-.pdf 0.56MB
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
03.11.2021 09:25 Janusz Tomczak
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Janusz Tomczak
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności(EFSA) 1.0 03.11.2021 09:25 Janusz Tomczak

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}