W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ PRZYGOTOWUJĄC PRZETWORY?

18.09.2023

przetwory
  • Przed rozpoczęciem prac w kuchni przygotuj odpowiednio stanowisko pracy i zadbaj o odpowiednią higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty.
  • Do przygotowywania przetworów używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw. Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj.

Warzywa i owoce – źródłem cennych składników odżywczych - Swidnica24.pl - wydarzenia, informacje, rozrywka, kultura, polityka, wywiady, wypadki

  • Do pakowania przetworów stosuj czyste szklane opakowania z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania nie mogą być uszkodzone, muszą być czyste a przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone. Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatur y 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka  przelej  wrzącą wodą.
  • Komplet 6 słoików na przetwory z zakrętką 120 ml
  • Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja.

Proces pasteryzacji  oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut.

  • Po zakończonej pasteryzacji sprawdź opakowania z przetworami i upewnij się, że zostały dobrze zakręcone. Następnie ustaw je do góry dnem i zostaw w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  • Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików. Opisz przygotowane przetwory, umieszczając na nich kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia.
  • Najwcześniej wytworzoną żywność wykorzystaj w pierwszej kolejności.

Obraz zawierający tekst, jedzenie, Pojemniki do przechowywania jedzenia
Opis wygenerowany automatycznie

{"register":{"columns":[]}}