Powrót

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Pacjenta

18.09.2023

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Pacjenta

 

Obraz zawierający tekst, ptak, kreskówka, zrzut ekranu
Opis wygenerowany automatycznie

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Pacjenta został ustanowiony przez WHO w 2019 r.

na 72 Walnym Zgromadzeniu WHO.

World Health Organization Logo

Organizacja ustanowiła, że 17 września będzie dniem upamiętniającym bezpieczeństwo pacjenta w opiece zdrowotnej. Celem obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Pacjenta jest wzrost świadomości znaczenia bezpieczeństwa pacjentów oraz zwiększenie zaangażowania społeczeństwa w bezpieczeństwo opieki zdrowotnej. To także ograniczenie działań niepożądanych terapii i szkód powstałych na skutek nieprawidłowego leczenia.

17 września – Światowy Dzień Bezpieczeństwa Pacjenta - Dentonet

Bezpieczeństwo pacjenta to fundament opieki zdrowotnej, a zarówno Inspekcja Sanitarna, jak i system nadzoru odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu, że opieka medyczna jest skuteczna i nie naraża pacjentów na ryzyko zakażenia czy innego rodzaju szkody.

 

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa we Wrocławiu

Inspekcja Sanitarna  w swoich działaniach  wpływa na bezpieczeństwo pacjentów dzięki następującym działaniom:

  1. Nadzór nad placówkami medycznymi poprzez regularne inspekcje oraz egzekwowanie przepisów sanitarno-epidemiologicznych pomaga minimalizować ryzyko zakażeń szpitalnych i innych zagrożeń dla zdrowia pacjentów.
  2. Nadzór nad  dystrybucją i przechowywaniem preparatów szczepionkowych w placówkach medycznych.
  3. Inspekcja Sanitarna monitoruje występowanie chorób zakaźnych i innych zagrożeń zdrowotnych, a dzięki tym działaniom możliwe jest szybkie reagowanie na epidemie, izolowanie przypadków zakażeń oraz zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób w placówkach medycznych.
  4. Edukacja personelu medycznego z zakresu  zasad higieny, procedur zapobiegających zakażeniom oraz postępowania w przypadku wystąpienia epidemii.
  5. Nadzór nad żywnością w szpitalach poprzez kontrolę  jakości żywności podawanej pacjentom w placówkach medycznych, w celu  uniknięcia  przypadków zatruć pokarmowych i innych problemów zdrowotnych.
  6. Szeroko zakrojona współpraca  między instytucjami nadzoru a placówkami medycznymi  gwarantuje ochronę pacjenta na każdym etapie opieki medycznej.

 

{"register":{"columns":[]}}