Komunikat z dnia 21.03.2025 r. dotyczący jakości wody
21.03.2025
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Węgrowie informuje, że w badaniach jakości wody uzdatnionej SUW Sadowne, przeprowadzonych w dniach 19.03-21.03.2025 r. nie wykryto obecności bakterii Escherichia coli i enterokoki.
Stwierdzono bakterie grupy coli w pojedynczych ilościach - 2 jtk/100ml (najwyższa dopuszczalna wartość 0 jtk/100ml),
Zgodnie z § 21 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294) woda może być warunkowo przydatna do spożycia, dopuszcza się pojedyncze bakterie grupy coli poniżej 10 jtk/100 ml, przy jednoczesnym wykluczeniu parametru Escherichia coli i enterokoki.
W związku z powyższym zarządzający przywraca zasilanie sieci wodociągowej z SUW Sadowne w dn. 21.03.2025 r. od godziny 15:00.
Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu
Trwają nadal prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z ww. rozporządzeniem.
Powyższe informacje są obowiązujące do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Państwowy Powiatowy Inspektor
Sanitarny w Węgrowie
Anna Tymoczko