W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat z dnia 21.03.2025 r. dotyczący jakości wody

21.03.2025

logo Państwowa Inspekcja Sanitarna

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Węgrowie informuje, że w badaniach jakości wody uzdatnionej SUW Sadowne, przeprowadzonych w dniach 19.03-21.03.2025 r. nie wykryto obecności bakterii Escherichia coli i enterokoki.

Stwierdzono bakterie grupy coli w pojedynczych ilościach - 2 jtk/100ml (najwyższa dopuszczalna wartość  0 jtk/100ml),

Zgodnie z § 21 ust. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia  z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294) woda  może być warunkowo przydatna do spożycia,  dopuszcza się pojedyncze  bakterie grupy coli poniżej 10 jtk/100 ml, przy jednoczesnym wykluczeniu parametru Escherichia coli i enterokoki.

W związku z powyższym zarządzający przywraca zasilanie sieci wodociągowej z SUW Sadowne w dn. 21.03.2025 r. od godziny 15:00.

Woda  nadaje się do spożycia po przegotowaniu

Trwają nadal prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z ww. rozporządzeniem.  

Powyższe informacje są obowiązujące do czasu wydania kolejnego komunikatu.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor

Sanitarny w Węgrowie

Anna Tymoczko

{"register":{"columns":[]}}