Konferencja Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
05.12.2025
Dialog z sieciami handlowymi, kierunki rozwoju polskiego sektora mięsnego oraz działania chroniące rynek przed napływem produktów z krajów trzecich - to trzy główne bloki tematyczne konferencji „Wspólna Polityka Rolna – rozwój czy stagnacja”, zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI). Wydarzenie skupiło przedstawicieli administracji, ekspertów, organizacji branżowych oraz producentów, dając przestrzeń do otwartego dialogu o przyszłości polskiej żywności.
W wydarzeniu wybrzmiał również głos Urzędu. W panelu dotyczącym relacji przedstawicieli przemysłu mięsnego z sieciami handlowymi poruszony został temat zamówień publicznych. W debacie udział wziął p. Przemysław Grosfeld, Wiceprezes UZP. W swojej wypowiedzi poruszył temat możliwości zamawiania produktów wysokiej jakości, w tym także produktów pochodzących od lokalnych producentów. Rozmowa dotyczyła również kryteriów jakościowych, które powinny mieć odpowiednio wysoką wagę, aby realnie wpływać na wybór najlepszych produktów i usług. Podkreślone zostało, że UZP promuje stosowanie etykiet (oznaczeń jakości i środowiskowych) w zamówieniach publicznych, zgodnie z warunkami z art. 104 ust. 1 Pzp.
Obok p. Wiceprezesa w debacie udział wzięli:
- Jacek Czerniak – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Tomasz Chróstny – prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
- Krzysztof Borkowski – prezes ZM Mościbrody