Porozumienie o współpracy pomiędzy Uniwersytetem Rzeszowskim a WIJHARS
W dniu 2 czerwca 2025 r. zawarte zostało porozumienie o współpracy pomiędzy Uniwersytetem Rzeszowskim, a Wojewódzkim Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie.
Porozumienie podpisali JM Rektor Uniwersytetu Rzeszowskiego, prof. dr hab. n. med. Adam Reich i Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie, Józef Twardowski.
Porozumienie ma na celu wspieranie działań Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na rzecz realizacji ich statutowych zadań, w tym wspieraniu się w działaniach na rzecz ochrony konsumentów i właściwej jakości produktów żywnościowych na obszarze Podkarpacia oraz udziału w tym zakresie studentów i pracowników Uniwersytetu. Wśród jego szczegółowych zapisów znalazły się mówiące m.in. o koordynacji i realizacji wspólnych projektów edukacyjnych, dydaktycznych, naukowych i badawczych w obszarze zadań Inspekcji, kształtowanie i propagowanie pozytywnego wizerunku Inspekcji i Uniwersytetu w społeczeństwie, popularyzowanie działań zmierzających do kształtowania świadomości studentów i całego społeczeństwa w zakresie przepisów prawa i wymagań dotyczących jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rolnictwa i produkcji ekologicznej, promowanie praktyk i staży w WIJHARS.
Porozumienie stanowi podstawę do dalszej współpracy Uniwersytetu Rzeszowskiego i Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie działań naukowych, dydaktycznych oraz informacyjnych.