W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wydział Kontroli

1. Zadania Wydziału Kontroli realizuje Sekcja Kontroli Jakości Handlowej oraz Sekcja Kontroli Odrębnych.

2. Do zakresu działania Sekcji Kontroli Jakości Handlowej oraz Kontroli Odrębnych należy:

  • opracowywanie projektów planów pracy w zakresie realizacji ustawowych zadań Inspekcji, w tym dotyczących nadzoru nad jakością handlową oraz kontroli składowania
    i transportu artykułów rolno
    -spożywczych;
  • kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę;
  • kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw członkowskich Unii Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, w tym kontrola graniczna tych artykułów;
  • powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (systemu RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych;
  • kontrola artykułów rolno-spożywczych oznakowanych chronionymi nazwami pochodzenia, chronionymi oznaczeniami geograficznymi albo nazwami gwarantowanych tradycyjnych specjalności, zarejestrowanymi na podstawie przepisów o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych albo gwarantowanych tradycyjnych specjalności oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę winnych państwach;
  • kontrola wyrobów winiarskich oznakowanych chronionymi nazwami pochodzenia lub chronionymi oznaczeniami geograficznymi, zarejestrowanymi na podstawie przepisów
    o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych nazw pochodzenia lub chronionych oznaczeń geograficznych oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę winnych państwach;
  • kontrola napojów spirytusowych oznakowanych chronionymi oznaczeniami
  • geograficznymi, zarejestrowanymi na podstawie przepisów o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, lub nazwami odwołującymi się do zarejestrowanych chronionych oznaczeń geograficznych oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę w innych państwach;
  • kontrola artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem jakościowym stosowanym fakultatywnie „produkt górski”, o którym mowa w art. 31rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr1151/2012 z dnia 21 listopada 2012r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych;
  • kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym w rozumieniu art. 3 ust. 3 pkt 29b ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
  • kontrola oznakowania wprowadzanych do obrotu produktów genetycznie zmodyfikowanych (produktów GMO) w rozumieniu art. 3 pkt 16 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych;
  • wykonywanie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno-spożywczych na potrzeby realizacji mechanizmów Wspólnej Polityki Rolnej dotyczących organizacji rynków rolnych;
  • wykonywanie badań laboratoryjnych próbek artykułów rolno spożywczych na potrzeby realizacji operacji współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zgodnie z działem IIIa ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej;
  • kontrola oznakowania genetycznie zmodyfikowanej żywności w zakresie wymagań określonych w rozporządzeniu (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003  r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy oraz rozporządzeniu (WE) nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącym możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającym dyrektywę 2001/18/WE;
  • kontrola prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu  z żywnością;
  • współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celno-skarbowymi, policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa;
  • współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcje agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej oraz jednostkami organizacyjnymi uczestniczącymi w realizacji operacji współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zgodnie z działem III a ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej;
  • udzielanie informacji i szkolenie w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych;
  • współpraca z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych państwach w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wymienianie informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych;
  • certyfikacja wina z określonego rocznika oraz z określonej odmiany winorośli;
  • nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do:
    - mięsa drobiowego,
    - jaj,
    - tusz wieprzowych,
    - tusz wołowych,
    - tusz innych zwierząt,
    - mięsa pochodzącego z bydła w wieku poniżej 12 miesiąca życia;
  • dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
  • przeprowadzanie kontroli planowych i pozaplanowych artykułów rolno-spożywczych w zakresie produkcji, obrotu oraz warunków składowania i transportu;
  • zwolnienia z obowiązku znakowania jaj kierowanych do przemysłu spożywczego z miejsca produkcji, o którym mowa w art. 11 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 589/2008 z dnia 23 czerwca 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj;
  • przeprowadzanie oceny w celu wydania opinii techniczno-technologicznej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich;
  • opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień z zakresu prac Wydziału Kontroli;
  • przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych;
  • prowadzenie spraw związanych z ekologią rolniczą, produktem tradycyjnym i regionalnym, oraz „produktem górskim” w tym dokonywanie kontroli;
  • dokonywanie kontroli u producentów w ramach nadzoru nad jednostkami certyfikującymi w rolnictwie ekologicznym;
  • nadzór nad obrotem detalicznym paszami przeznaczonymi dla zwierząt domowych, z wyłączeniem obrotu tymi paszami prowadzonego przez zakłady lecznicze dla zwierząt;
  • przyjmowanie wniosków o odstępstwa oraz przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych dotyczących odstępstw od warunków produkcji ekologicznej w przypadkach określonych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008;
  • prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu;
  • przeprowadzanie kontroli prawidłowości dokonanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, realizowanych w ramach Wspólnej Polityki Rolnej z wyłączeniem refundacji eksportowych na zasadach określonych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia 17 grudnia 2013 w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania jej oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 352/78, (WE) nr 165/94, (WE) nr 2799/98, (WE) nr 814/2000, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 485/2008, na podstawie których Inspekcja wykonuje kontrole ex-post;
  • prowadzenie rejestru rzeczoznawców;
  • kontrola zgodności procesu produkcji ze specyfikacją produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS) przeprowadzanych na wniosek producenta, wydawanie świadectw jakości potwierdzającej zgodność procesu produkcji ze specyfikacją ChNP, ChOG, GTS oraz przeprowadzanie kontroli nadzorujących te produkty;
  • prowadzenie spraw związanych z rozpatrywaniem skarg i wniosków konsumenckich wpływających do Wojewódzkiego Inspektoratu należących do zakresu działania Wydziału Kontroli;
  • planowanie i opracowanie informacji z wykonania przyjętych mierników w budżecie zadaniowym;
  • prowadzenie spraw związanych z ekologią rolniczą, produktem tradycyjnym i regionalnym, oraz „produktem górskim” w tym dokonywanie kontroli;
  • kontrolowanie  producentów w ramach nadzoru nad jednostkami certyfikującymi w rolnictwie ekologicznym;
  • przyjmowanie wniosków i prowadzenie postepowania administracyjnego w sprawach dotyczących odstępstw od warunków produkcji ekologicznej;
  • prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami
  • ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu;
  • prowadzenie ewidencji ilości świeżych owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu  
  • handlowego;
  • kontrola zgodności procesu produkcji ze specyfikacją produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących  gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS) przeprowadzanych na wniosek producenta, wydawanie świadectw jakości potwierdzającej zgodność procesu produkcji ze specyfikacją ChNP, ChOG, GTS oraz przeprowadzanie kontroli nadzorujących te produkty;
  • przeprowadzanie kontroli prawidłowości dokonanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji, realizowanych w ramach Wspólnej   Polityki Rolnej z wyłączeniem refundacji eksportowych na zasadach określonych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia 17 grudnia 2013 w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania jej oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 352/78,  (WE) nr 165/94, (WE) nr 2799/98, (WE) nr 814/2000, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 485/2008, na podstawie których Inspekcja wykonuje kontrole ex-post;
  • prowadzenie rejestru i kontroli rzeczoznawców;
  • opracowywanie okresowych sprawozdań z zakresu prac sekcji;
  • prowadzenie spraw związanych z rozpatrywaniem skarg i wniosków konsumenckich dotyczących zakresu działania sekcji;
  • opracowywanie własnych planów pracy;
  • planowanie i opracowanie informacji z wykonania przyjętych mierników w budżecie zadaniowym;
  • wykonywanie innych prac zleconych przez Wojewódzkiego Inspektora, bądź Zastępcy Wojewódzkiego Inspektora.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
24.11.2020 14:56 Stanisław Kostka
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Stanisław Kostka
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Wydział Kontroli 1.0 24.11.2020 14:56 Stanisław Kostka

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}