W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Owoce i warzywa

Rynek owoców i warzyw nie tylko charakteryzuje ogromne zróżnicowanie dostępnych gatunków i odmian, ale również tworzy duża liczba dostawców świeżych produktów, co różnicuje ich jakość. Zadania związane z kontrolą jakości handlowej świeżych owoców i warzyw realizuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.  

Nadzór polega na sprawdzeniu zgodności z normami handlowymi świeżych owoców i warzyw na rynku wewnętrznym (z wyłączeniem sprzedaży detalicznej owoców i warzyw konsumentowi końcowemu), w punktach wywozu i przywozu oraz prowadzeniu bazy danych o handlowcach wprowadzających na rynek świeże owoce i warzywa.

Kontrole prowadzone przez Inspekcję obejmują kontrolę zgodności z wymaganiami określonymi w szczegółowych normach handlowych oraz ogólnej normie handlowej. Zgodnie z rozporządzeniem nr 543/2011 prawie wszystkie gatunki świeżych owoców i warzyw wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej objęte są wymaganiami norm handlowych. Aktualnie obowiązuje 10 szczegółowych norm handlowych dla priorytetowych gatunków świeżych owoców i warzyw oraz ogólna norma handlowa dla pozostałych produktów sektora owoców i warzyw. Świeże owoce i warzywa objęte wspólnotowymi normami handlowym podlegają kontroli zgodności zarówno na etapie importu jak i eksportu.

 

Więcej informacji na temat wymagań jakościowych, norm handlowych, znakowania czy kontroli jakości handlowej na etapie eksportu oraz importu świeżych owoców i warzyw znajdziecie Państwo na stronie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Proszę kliknąć na poniższe linki:

Wymagania jakościowe

Normy handlowe

Znakowanie

Obowiązki handlowców owoców i warzyw

Specjalne oznakowania opakowań

Import i eksport

{"register":{"columns":[]}}