W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

System EUROP

Klasyfikacja tusz wołowych i wieprzowych w systemie EUROP

Od 1 maja 2004 r. polskie ubojnie mają obowiązek klasyfikowania tusz wieprzowych i wołowych w systemie klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych - EUROP. Nie ma jednak obowiązku stosowania wyników klasyfikacji do rozliczeń zakupu zwierząt rzeźnych z dostawcami (tj. producentami i pośrednikami). Przepisy UE nakładają na ubojnie obowiązek powiadamiania dostawców bydła oraz trzody chlewnej o wynikach klasyfikacji tusz, niezależnie od stosowanego sposobu rozliczeń (waga żywa, waga bita ciepła, klasa uformowania i otłuszczenia lub klasa mięsności).    

System EUROP został stworzony w celu zapewnienia godziwej zapłaty producentom za dostarczone zwierzęta, opartej o masę i rzetelną ocenę jakości tusz oraz zwiększenia przejrzystości rynku w zakresie handlu tuszami wieprzowymi i wołowymi oraz właściwe ustalanie cen w notowaniach na terenie całej UE.
Przepisy dotyczące klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych określają obowiązek podjęcia klasyfikacji przez ubojnie oraz obowiązek prowadzenia nadzoru nad klasyfikacją przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Celem nadzoru jest zapewnienie przestrzegania przez zakłady obowiązujących przepisów w zakresie klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych w systemie EUROP oraz klasyfikacji tusz z bydła w wieku do 12 miesięcy oraz warunków wprowadzania do obrotu cielęciny i młodej wołowiny.

Przeprowadzenie kontroli przez pracowników WIJHARS we wszystkich zakładach ubojowych posiadających obowiązek klasyfikacji tusz wołowych i wieprzowych w systemie EUROP oraz w zakładach prowadzących klasyfikacje dobrowolnie polega na sprawdzeniu prawidłowości dokonywania klasyfikacji przez uprawnionych rzeczoznawców, ważenia tusz oraz prowadzenia dokumentacji związanej z klasyfikacją. Z kolei  w zakładach prowadzących ubój bydła w wieku do 12 miesięcy oraz w zakładach prowadzących rozbiór lub przetwórstwo cielęciny i młodej wołowiny kontrole polegają na sprawdzeniu prawidłowości, tj.: klasyfikacji tusz bydła w wieku do 12 miesięcy, oznakowania mięsa na każdym etapie wprowadzenia do obrotu czy gromadzenia wymaganych informacji we właściwych rejestrach.  

Więcej informacji na temat systemu EUROP znajdziecie Państwo na stronie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Proszę kliknąć na poniższe linki:

Przepisy

Obowiązki ubojni

Opis systemu klasyfikacji

Rzeczoznawcy

NadzórIJHARS nad systemem klasyfikacji

{"register":{"columns":[]}}