Bezpieczna żywność na święta
17.12.2025
Święta coraz bliżej, a przygotowania już trwają! Spotykamy się całymi rodzinami, w grupie znajomych lub spędzamy ten czas w niewielkim gronie. Niezależnie od liczby osób przy stole starajmy się o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o nasze zdrowie i samopoczucie.
Przed zakupem żywności:
- Sprawdzaj datę ważności - upewnij się, że nie jest przekroczona.
- Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
- Oceniaj stan opakowania - unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
- Zwracaj uwagę na wygląd i zapach - jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
- Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców.
- Unikaj kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.
- Utrzymuj czystość w miejscu przygotowania potraw, dbaj o powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
- Myj ręce po każdej brudnej czynności, szczególnie przed kontaktem z żywnością.
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja.
- Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C).
Widok smacznych dań, większa niż zwykle liczba osób przy stole, a także świąteczna atmosfera sprawia, że spożywamy więcej niż zazwyczaj. Efektem jest ociężałość i senność oraz uczucie przejedzenia. Najlepszym sposobem na poprawę samopoczucia i spalenie zbędnych kalorii jest aktywność na świeżym powietrzu.