Powrót

Bezpieczna żywność na święta

17.12.2025

Święta coraz bliżej, a przygotowania już trwają! Spotykamy się całymi rodzinami, w grupie znajomych lub spędzamy ten czas w niewielkim gronie. Niezależnie od liczby osób przy stole starajmy się o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o nasze zdrowie i samopoczucie.

U góry zielone gałązki jedliny z kolorowymi bombkami. Po prawej stronie na białej desce leży ciasto z bakaliami. Po lewej dłoń trzymająca widelec oraz biały talerz z kawałkiem ciasta na białym talerzu.

Przed zakupem żywności:

  • Sprawdzaj datę ważności - upewnij się, że nie jest przekroczona.
  • Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
  • Oceniaj stan opakowania - unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
  • Zwracaj uwagę na wygląd i zapach - jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
  • Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców.
  • Unikaj kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.

Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.

  • Utrzymuj czystość w miejscu przygotowania potraw, dbaj o powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
  • Myj ręce po każdej brudnej czynności, szczególnie przed kontaktem z żywnością.
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja.
  • Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C).

Widok smacznych dań, większa niż zwykle liczba osób przy stole, a także świąteczna atmosfera sprawia, że spożywamy więcej niż zazwyczaj. Efektem jest ociężałość i senność oraz uczucie przejedzenia. Najlepszym sposobem na poprawę samopoczucia i spalenie zbędnych kalorii jest aktywność na świeżym powietrzu.

{"register":{"columns":[]}}