W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs)

Celem badania jest oznaczenie migracji amin aromatycznych PAAS z materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Pierwszorzędowe PAAs to jedno lub wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne z jednym lub dwoma podstawnikami grupy aminowej. Należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze. W opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością mogą występować jako pozostałości monomerów, czy też produkty rozkładu barwników azowych. A także jako produkty hydrolizy izocyjanianów w wielowarstwowych foliach z tworzyw sztucznych (laminaty).

W laboratorium WSSE w Białymstoku oznaczenie ilości uwalnianych PAAS wykonuje się za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej HPLC z detektorem UV w odwróconym układzie faz.

Najczęściej badanymi produktami są wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki. Oznaczony poziom zawartości sumy uwalnianych pierwszorzędowych amin aromatycznych nie powinien przekraczać limitu określonego w Rozporządzeniu Komisji (UE) Nr 10/20011 z dnia 14.01.2011.

{"register":{"columns":[]}}