W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Uwaga na informacje w mediach społecznościowych

02.04.2025

UWAGA NA INFORMACJE W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH

Grafika przedstawia telefony komórkowe i tablety na tle w cienkie paski w odcieniach koloru niebieskiego. Przed urządzeniami elektronicznymi znajdują się kule w różnych kolorach, na których widoczne są loga aplikacji mobilnych, np. Facebook, e-mail.

Nie wszystkie porady internetowych doradców w dziedzinie żywienia i suplementacji są prawidłowe. Szukając informacji na temat zdrowego żywienia i/lub suplementacji należy kierować się przede wszystkim wiedzą naukową, dostępną np. na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (https://ncez.pzh.gov.pl/).  

W 2024 r. opublikowano nowe Normy żywienia dla populacji Polski – opracowane przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Dieta zgodna z normami ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernego spożycia.

Bezkrytyczne podążanie za modą i internetowymi poradami może stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia. W szczególności dotyczy to stosowania sportowej suplementacji, mającej polepszać kondycję i tężyznę fizyczną, wydolność organizmu czy wspierać proces odchudzania. Spożywanie specyfików deklarowanych jako przeznaczone „na cele badawcze”, pochodzących z podejrzanych źródeł, czy zafałszowanych produktów leczniczych stanowi poważne zagrożenie dla życia i zdrowia.

Zgodnie ze stanowiskiem Polskiej Agencji Antydopingowej, produkty dla sportowców często zawierają substancje mało przebadane pod względem efektów ubocznych, dlatego przy ich stosowaniu należy zachować dużą ostrożność i umiar. Jeśli takie produkty kwalifikowane są przez producenta jako suplementy diety podlegają nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i muszą spełniać wymagania przepisów prawa żywnościowego.

Krajowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności określa wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych (Dz.U. 2024 poz. 420). Zakazane składniki to:

  1. johimbina (w tym chlorowodorek johimbiny),
  2. DMAA,
  3. ewodiamina,
  4. grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs),
  5. higenamina,
  6. hordenina,
  7. ibutamoren (MK-677),
  8. pankreatyna,
  9. pieprz metystynowy (Piper methysticum),
  10. świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens).

PAMIĘTAJ! Należy zachować szczególną ostrożność wobec produktów promowanych przez twórców internetowych - zazwyczaj w ramach płatnej współpracy (Influencer marketing). Jest to przekaz reklamowy, a nie rzetelna informacja o produkcie!

{"register":{"columns":[]}}