Uwaga na informacje w mediach społecznościowych
02.04.2025
UWAGA NA INFORMACJE W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH
Nie wszystkie porady internetowych doradców w dziedzinie żywienia i suplementacji są prawidłowe. Szukając informacji na temat zdrowego żywienia i/lub suplementacji należy kierować się przede wszystkim wiedzą naukową, dostępną np. na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (https://ncez.pzh.gov.pl/).
W 2024 r. opublikowano nowe Normy żywienia dla populacji Polski – opracowane przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Dieta zgodna z normami ma zapobiegać chorobom wynikającym z niedoboru energii i składników odżywczych, a także szkodliwym skutkom ich nadmiernego spożycia.
Bezkrytyczne podążanie za modą i internetowymi poradami może stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia. W szczególności dotyczy to stosowania sportowej suplementacji, mającej polepszać kondycję i tężyznę fizyczną, wydolność organizmu czy wspierać proces odchudzania. Spożywanie specyfików deklarowanych jako przeznaczone „na cele badawcze”, pochodzących z podejrzanych źródeł, czy zafałszowanych produktów leczniczych stanowi poważne zagrożenie dla życia i zdrowia.
Zgodnie ze stanowiskiem Polskiej Agencji Antydopingowej, produkty dla sportowców często zawierają substancje mało przebadane pod względem efektów ubocznych, dlatego przy ich stosowaniu należy zachować dużą ostrożność i umiar. Jeśli takie produkty kwalifikowane są przez producenta jako suplementy diety podlegają nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej i muszą spełniać wymagania przepisów prawa żywnościowego.
Krajowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności określa wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych (Dz.U. 2024 poz. 420). Zakazane składniki to:
- johimbina (w tym chlorowodorek johimbiny),
- DMAA,
- ewodiamina,
- grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs),
- higenamina,
- hordenina,
- ibutamoren (MK-677),
- pankreatyna,
- pieprz metystynowy (Piper methysticum),
- świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens).