W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wakacje - wolne od gotowania i zachorowania!

09.07.2025

Koszyk z umytymi warzywami, zielone różyczki brokuła, pomarańczowe plasterki marchewki, białe różyczki kalafiora i zielone strąki fasoli

Wakacje – wolne od gotowania!

Okres wakacji dla wielu osób jest czasem relaksu i odpoczynku. Chętnie wybieramy się w różne regiony poszukując ciekawych miejsc nie tylko do wypoczynku, ale także smacznego spożywania posiłków. Chcąc mieć chwilę wytchnienia od codziennego gotowania zazwyczaj korzystamy z wyżywienia oferowanego na trasie oraz w miejscach docelowej podróży.

Mając na względzie wzmożony ruch turystyczny oraz dbając o bezpieczeństwo osób wypoczywających, w okresie letnim na terenie województwa podlaskiego będą przeprowadzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną urzędowe kontrole w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.

W szczególności będą się one odbywały w zakładach żywienia zbiorowego zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i uzdrowiskowych oraz na trasach dojazdowych do tych miejscowości.

Inspekcją zostaną objęte zakłady małej gastronomii, obiekty obsługujące zorganizowany wypoczynek (wczasy, turnusy wypoczynkowe itp.) oraz zaangażowane w organizację i obsługę letniego wypoczynku dzieci i młodzieży (kolonie, obozy).

Kontrole będą ukierunkowane na jakość i bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach jej przygotowywania aż po konsumpcję.

Wakacje – wolne od zachorowania!

Działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają na względzie przede wszystkim bezpieczeństwo wypoczywających. Pamiętajmy jednak, że my sami mamy również bardzo duży wpływ na jakość wakacyjnego podróżowania i wypoczynku. Dlatego podczas podróży i pobytu:

  • starajmy się wybierać sprawdzone miejsca spożywania posiłków,
  • unikajmy potraw ciężkostrawnych oraz przejadania się,
  • nie zabierajmy w podróż produktów, które wymagają chłodzenia,
  • zawsze myjmy owoce i warzywa przed spożyciem,
  • zakupione produkty, szczególnie łatwopsujące przechowujmy w urządzeniach chłodniczych,
  • miejmy ze sobą zawsze wodę.

Niebezpieczne drobnoustroje przenosimy często na własnych dłoniach, dlatego dbajmy o czystość rąk, szczególnie po tzw. „brudnych” czynnościach, tj.:

  • korzystaniu z toalety,
  • kichaniu, kaszlu, czyszczeniu nosa,
  • obróbce surowej żywności, szczególnie jajek, mięsa,
  • dotykaniu pieniędzy,
  • sprzątaniu po naszym ulubionym zwierzęciu,
  • korzystaniu z komunikacji, itp.

Warto zawsze myć ręce po przyjściu do domu oraz przed spożyciem posiłku.

{"register":{"columns":[]}}