Wakacje - wolne od gotowania i zachorowania!
09.07.2025
Wakacje – wolne od gotowania!
Okres wakacji dla wielu osób jest czasem relaksu i odpoczynku. Chętnie wybieramy się w różne regiony poszukując ciekawych miejsc nie tylko do wypoczynku, ale także smacznego spożywania posiłków. Chcąc mieć chwilę wytchnienia od codziennego gotowania zazwyczaj korzystamy z wyżywienia oferowanego na trasie oraz w miejscach docelowej podróży.
Mając na względzie wzmożony ruch turystyczny oraz dbając o bezpieczeństwo osób wypoczywających, w okresie letnim na terenie województwa podlaskiego będą przeprowadzane przez Państwową Inspekcję Sanitarną urzędowe kontrole w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
W szczególności będą się one odbywały w zakładach żywienia zbiorowego zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i uzdrowiskowych oraz na trasach dojazdowych do tych miejscowości.
Inspekcją zostaną objęte zakłady małej gastronomii, obiekty obsługujące zorganizowany wypoczynek (wczasy, turnusy wypoczynkowe itp.) oraz zaangażowane w organizację i obsługę letniego wypoczynku dzieci i młodzieży (kolonie, obozy).
Kontrole będą ukierunkowane na jakość i bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach jej przygotowywania aż po konsumpcję.
Wakacje – wolne od zachorowania!
Działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej mają na względzie przede wszystkim bezpieczeństwo wypoczywających. Pamiętajmy jednak, że my sami mamy również bardzo duży wpływ na jakość wakacyjnego podróżowania i wypoczynku. Dlatego podczas podróży i pobytu:
- starajmy się wybierać sprawdzone miejsca spożywania posiłków,
- unikajmy potraw ciężkostrawnych oraz przejadania się,
- nie zabierajmy w podróż produktów, które wymagają chłodzenia,
- zawsze myjmy owoce i warzywa przed spożyciem,
- zakupione produkty, szczególnie łatwopsujące przechowujmy w urządzeniach chłodniczych,
- miejmy ze sobą zawsze wodę.
Niebezpieczne drobnoustroje przenosimy często na własnych dłoniach, dlatego dbajmy o czystość rąk, szczególnie po tzw. „brudnych” czynnościach, tj.:
- korzystaniu z toalety,
- kichaniu, kaszlu, czyszczeniu nosa,
- obróbce surowej żywności, szczególnie jajek, mięsa,
- dotykaniu pieniędzy,
- sprzątaniu po naszym ulubionym zwierzęciu,
- korzystaniu z komunikacji, itp.
Warto zawsze myć ręce po przyjściu do domu oraz przed spożyciem posiłku.