„WIELKANOC – smaczna i zdrowa.”
16.04.2025
Zbliża się okres, w którym więcej uwagi poświęcamy daniom i potrawom, które znajdą się na naszych stołach: żurek, jajka, kiełbasa, mazurki i babki. To oczywiście czas Świąt Wielkanocnych.
Warto tak przygotować nasze stoły, aby potrawy były bezpieczne, a jedzenie dostarczyło dużo przyjemności.
Szczególnie zapamiętaj:
- Kupuj tylko to co zaplanujesz – nadwyżki mogą być przyczyną wyrzucania żywności „do kosza”. Nie marnuj żywności,
- Zaopatruj się w produkty z wiadomych źródeł, oznakowane i właściwie przechowywane,
- Nie kupuj żywności z oznakami zepsucia, po upływie terminu przydatności do spożycia,
- Produkty, w szczególności nietrwałe mikrobiologicznie przechowuj w warunkach chłodniczych,
- Zachowaj segregację produktów w urządzeniu chłodniczym, surowców nie przechowuj razem z potrawami gotowymi. Oddzielaj mięso surowe, drób, warzywa i owoce od innej żywności,
- Do przyrządzania potraw surowych i po obróbce termicznej (np. smażeniu) używaj oddzielnego sprzętu, desek do krojenia, noży, łyżek,
- Dbaj, aby potrawy były dogotowane, szczególnie mięso i drób,
- Podczas odgrzewania żywności pamiętaj, aby osiągnąć temperaturę powyżej 70 °C wewnątrz potrawy,
- Nie pozostawiaj żywności gotowej do spożycia w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny,
- Nie zamrażaj ponownie żywności rozmrożonej,
- Dbaj o czystość rąk, szczególnie po kontakcie z brudną powierzchnią lub po wyjściu z toalety.
Teraz do pełni sukcesu i spełnienia częstych życzeń „zdrowych i wesołych świąt” potrzeba tylko jednego. To co zostało przygotowane, powinno być właściwie spożyte.
Pamiętaj o kilku zasadach:
- Nie przejadaj się, od stołu odejdź, gdy będziesz miał jeszcze lekki niedosyt,
- Nie spiesz się, twój mózg potrzebuje czasu, aby dać „sygnał”, że już nie jesteś głodny,
- Na talerz nakładaj małe porcje, przecież jest tyle potraw, które warto skosztować,
- Zwracaj uwagę na to, co pijesz – może zamiast kolejnego słodkiego napoju wypij szklankę wody,
- Po świątecznym obiedzie idź koniecznie na spacer.
Życząc wszystkim radości i odpoczynku zadbajmy, aby ten czas Świąt Wielkanocnych upłynął zdrowo i smacznie.