W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wyniki przeprowadzonych działań kontrolnych nad wypoczynkiem letnim dzieci i młodzieży w 2025 r.

10.09.2025

W ramach nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia w ramach wypoczynku letniego dzieci i młodzieży w 2025 r. skontrolowano łącznie 148 obiektów zapewniających żywienie dla zorganizowanych grup korzystających z wypoczynku.

Przy stole siedzą dzieci. Nie widać ich twarzy. Widać pięć dłoni sięgających po jedzenie. Na stole znajduje się pojemnik z jedzeniem oraz na stole leżą banany, pomarańcze, jabłka i soki w szklanych butelkach

Kontrole odbyły się na koloniach, półkoloniach oraz obozach, w domach wczasowych i ośrodkach wypoczynkowych, w przedszkolach, szkołach, bursach i internatach, jak również w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego, zakładach usług cateringowych czy gospodarstwach agroturystycznych.

 

W trakcie kontroli jakości i sposobu żywienia w miejscach wypoczynku letniego dzieci i młodzieży zwracano uwagę głównie na:

  • spełnienie wymagań formalnych do prowadzenia danego zakresu działalności,
  • sposób prowadzenia i realizacji żywienia,
  • zapewnienie identyfikowalności surowców oraz ich jakość,
  • przechowywanie żywności i przestrzeganie terminów przydatności do spożycia/dat minimalnej trwałości,
  • receptury i technologie sporządzanych potraw,
  • przekazywanie konsumentom informacji na temat wykazu składników oferowanych potraw, w tym składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
  • higienę osobistą personelu oraz posiadanie aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Łącznie przeprowadzono 174 kontrole. Nieprawidłowości odnotowano w 8 placówkach. Wydano łącznie 10 decyzji administracyjnych oraz nałożono 4 mandaty karne na łączną kwotę 1300 zł.

Dokonano również oceny sposobu i jakości żywienia na podstawie analizy jadłospisów. Ocenie poddano łącznie 158 jadłospisów – żadnego nie kwestionowano. Jadłospisy zaplanowane były zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Były urozmaicone i prawidłowo skomponowane. Placówki opracowały informacje dla uczestników wypoczynku o składnikach potraw i występujących w nich czynnikach alergennych.

 

W ramach „Letniej Szkoły Bezpieczeństwa” przeprowadzono także zajęcia edukacyjne, m.in. dotyczące wpływu spożywania napojów energetycznych na zdrowie młodzieży.

{"register":{"columns":[]}}