Wyniki przeprowadzonych działań kontrolnych nad wypoczynkiem letnim dzieci i młodzieży w 2025 r.
10.09.2025
W ramach nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia w ramach wypoczynku letniego dzieci i młodzieży w 2025 r. skontrolowano łącznie 148 obiektów zapewniających żywienie dla zorganizowanych grup korzystających z wypoczynku.
Kontrole odbyły się na koloniach, półkoloniach oraz obozach, w domach wczasowych i ośrodkach wypoczynkowych, w przedszkolach, szkołach, bursach i internatach, jak również w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego, zakładach usług cateringowych czy gospodarstwach agroturystycznych.
W trakcie kontroli jakości i sposobu żywienia w miejscach wypoczynku letniego dzieci i młodzieży zwracano uwagę głównie na:
- spełnienie wymagań formalnych do prowadzenia danego zakresu działalności,
- sposób prowadzenia i realizacji żywienia,
- zapewnienie identyfikowalności surowców oraz ich jakość,
- przechowywanie żywności i przestrzeganie terminów przydatności do spożycia/dat minimalnej trwałości,
- receptury i technologie sporządzanych potraw,
- przekazywanie konsumentom informacji na temat wykazu składników oferowanych potraw, w tym składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
- higienę osobistą personelu oraz posiadanie aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Łącznie przeprowadzono 174 kontrole. Nieprawidłowości odnotowano w 8 placówkach. Wydano łącznie 10 decyzji administracyjnych oraz nałożono 4 mandaty karne na łączną kwotę 1300 zł.
Dokonano również oceny sposobu i jakości żywienia na podstawie analizy jadłospisów. Ocenie poddano łącznie 158 jadłospisów – żadnego nie kwestionowano. Jadłospisy zaplanowane były zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Były urozmaicone i prawidłowo skomponowane. Placówki opracowały informacje dla uczestników wypoczynku o składnikach potraw i występujących w nich czynnikach alergennych.
W ramach „Letniej Szkoły Bezpieczeństwa” przeprowadzono także zajęcia edukacyjne, m.in. dotyczące wpływu spożywania napojów energetycznych na zdrowie młodzieży.