W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Organizacja urzędu

Komórki organizacyjne urzędu - szczegółowe zadania pracowników

  • Nadzór sanitarny

    Kierownikiem Działu Nadzoru Sanitarnego jest dr n. med. Dorota Wodzisławska-Czapla

    Zadania pracowników Działu Nadzoru Sanitarnego:

    1. Rozpatrywanie skarg i wniosków oraz załatwianie interwencji.
    2. Organizowanie i prowadzenie narad oraz szkoleń dla pracowników
    3. powiatowych stacji sanitarno - epidemiologicznych (z wyłączeniem Oddziału Higieny Radiacyjnej).
    4. Realizacja postanowień zawartych w dokumentach systemu jakości oraz stosowanie się do zarządzeń Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie procedur i instrukcji przeprowadzenia kontroli.
    5. Przeprowadzanie kontroli działalności powiatowych stacjach sanitarno - epidemiologicznych (z wyłączeniem Oddziału Higieny Radiacyjnej) w zakresie sprawowania nadzoru nad przestrzeganiem i egzekwowaniem przepisów dotyczących:
      • zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych oraz zapewnienia bezpieczeństwa sanitarnego województwa śląskiego,
      • obiektów i urządzeń użyteczności publicznej i pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz środków transportu, a także elementów środowiska zewnętrznego w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach,
      • warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
      • jakości zdrowotnej żywności,
      • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
      • nadzoru bieżącego nad zakładami pracy, zapobiegania chorobom zawodowym i innym schorzeniom związanym z warunkami pracy,
      • wymagań higienicznych i zdrowotnych, higieny pomieszczeń i wymagań w stosunku do sprzętu używanego w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych oraz szkołach wyższych.
    6. Przygotowanie informacji o stanie bezpieczeństwa sanitarnego województwa śląskiego.
    7. Prowadzenie postępowania administracyjnego.
    8. Współpraca z organami samorządu terytorialnego i administracji zespolonej, a także z instytutami naukowo-badawczymi.
  • Epidemiologia

    Kierownikiem Oddziału Epidemiologii jest mgr Tomasz Bojkowski.
    e-mail: ep-sekr@wsse.katowice.pl

    Szczegółowe zadania pracowników Oddziału Epidemiologii:

    1. Bieżąca weryfikacja rejestrowania zachorowań na choroby zakaźne i zatrucia w oparciu o X Rewizję Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych oraz klasyfikację przypadków zachorowań w kategorii możliwy/prawdopodobny/ potwierdzony, zgodnie z "Definicjami przypadków chorób zakaźnych na potrzeby nadzoru epidemiologicznego".
    2. Aktualizacja procedur i instrukcji związanych z zapobieganiem, wczesnym wykrywaniem i likwidacją skutków ataku bioterrorystycznego oraz zwalczania ognisk szczególnie niebezpiecznych chorób zakaźnych mogących wystąpić wskutek użycia broni biologicznej.
    3. Prowadzenie nadzoru nad chorobami zakaźnymi i ich rejestracja, koordynacja działań związanych z zapobieganiem i zwalczaniem chorób zakaźnych, zakażeń i zatruć pokarmowych u ludzi oraz zakażeń zakładowych.
    4. Prowadzenie sprawozdawczości z zakresu nadzoru nad chorobami zakaźnymi, wykonawstwa szczepień ochronnych oraz w zakresie gospodarki preparatami szczepionkowymi.
    5. Dokonywanie analiz i ocen sytuacji epidemiologicznej oraz stanu higieniczno - sanitarnego województwa śląskiego oraz ustalanie kierunków działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w województwie śląskim w zakresie profilaktyki chorób zakaźnych i zakażeń.
    6. Współpraca i koordynacja nadzoru nad jednostkami udzielającymi świadczeń zdrowotnych w zakresie:
      • stanu higieniczno-sanitarnego,
      • wdrażania standardów postępowania przeciwepidemicznego, a zwłaszcza przestrzegania zasad prawidłowej dezynfekcji i sterylizacji narzędzi i sprzętu medycznego oraz kontroli tych procesów.
  • Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

    Kierownikiem Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku jest lek. wet. Józef Lipa.
    e-mail: hzzipu-kier@wsse.katowice.pl

    Szczegółowe zadania pracowników Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku:

    1. ustalanie ogólnych kierunków postępowania Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
    2. koordynowanie działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
    3. prowadzenie bieżącego nadzoru sanitarnego w I instancji w podległych obiektach w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
    4. koordynowanie i udział w realizacji „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie śląskim;
    5. szybkie przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych i materiałach do kontaktu z żywnością w ramach systemu RASFF;
    6. szybkie przekazywanie informacji o niebezpiecznych produktach kosmetycznych w ramach systemu RAPEX;
    7. kontrola sprawowania nadzoru przez powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne woj. śląskiego (kontrole kompleksowe, kontrole problemowe, audity);
    8. nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji na przedsiębiorców branży spożywczej ;
    9. sporządzanie sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie stanu sanitarnego województwa śląskiego oraz bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
    10. współpraca z innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności;
    11. udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności;
    12. prowadzenie postępowania administracyjnego w I i II instancji w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
    13. rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących niewłaściwego działania ppis woj. śląskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
    14. organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych i pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.

    Dodatkowo w sezonie grzybowym pracownicy pomagają konsumentom w identyfikacji grzybów leśnych oraz prowadzą poradnictwo w tym zakresie. Ponadto przez cały rok oceniane są teoretycznie, jakościowo i ilościowo jadłospisy, przy uwzględnieniu zaleceń i norm opracowanych przez IŻŻ –wyłącznie pobierane w obiektach w ramach urzędowej kontroli żywności.

  • Higiena Komunalna i Środowisko

    Kierownikiem Oddziału Higieny Komunalnej i Środowiska jest mgr inż. Anna Tatar
    e-mail: hkis-kier@wsse.katowice.pl

    Szczegółowe zadania pracowników Oddziału Higieny Komunalnej i Środowiska:

    1. Prowadzenie postępowań administracyjnych w sprawach należących do zakresu zadań Oddziału.
    2. Rozpatrywanie skarg i wniosków oraz załatwianie interwencji.
    3. Przeprowadzanie kontroli w:
      - obiektach w ramach sprawowanego zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego,
      - powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
    4. Koordynowanie działalności powiatowych inspektorów sanitarnych w zakresie nadzoru nad obiektami i urządzeniami użyteczności publicznej i pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz środków transportu, a także elementami środowiska zewnętrznego w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach.
    5. Współpraca i prowadzenie z innymi komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji działań i przedsięwzięć zapewniających bezpieczeństwo sanitarne.
    6. Sporządzanie analiz i ocen na podstawie informacji uzyskanych z powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
  • Bezpieczeństwo zdrowotne wody

    Kierownikiem Oddziału Bezpieczeństwa Wody jest mgr Bogdan Czapla
    e-mail: kier-woda@wsse.katowice.pl

    Zadania Oddziału Bezpieczeństwa Wody:
    1. Prowadzenie systematycznych kontroli nad jakością wody oraz nad obiektami służącymi do zaopatrzenia ludności w wodę, kąpieliskami i basenami kąpielowymi oraz przekazywanie do jednostek szczebla nadrzędnego informacji o udzielonych zgodach na odstępstwo w zakresie wskaźników jakości wody do spożycia
    2. Współpracowanie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przy modernizacji Systemu Monitoringu Jakości Wody (Woda-Excel)
    3. Przekazywanie do Głównego Inspektoratu Sanitarnego danych do Systemu Monitoringu Jakości Wody Przeznaczonej do Spożycia przez Ludzi (Woda-Excel) zbiorczo z terenu województwa zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego
    4. Typowanie punktów monitoringowych do sporządzenia raportu krajowego oraz podejmowanie działań w kierunku ustalenia częstotliwości badań monitoringowych w zakresie ocen obszarowych w obiektach użyteczności publicznej zgodnie z właściwościami (na podstawie wytycznych Głównego Inspektoratu Sanitarnego)
    5. Opracowywanie procedur dotyczących potencjalnego zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego wody w przypadku klęsk żywiołowych, awarii i ataków terrorystycznych
    6. Przekazywanie informacji w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego wody podmiotom zaangażowanym w nadzór nad zaopatrzeniem w wodę
    7. Wdrożenie ujednoliconego sposobu weryfikacji wszystkich podstawowych danych w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego wody opracowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny
    8. Aktualizacja rejestrów i wykazu przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych i laboratoriów badawczych
    9. Współpracowanie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym w wypracowaniu nowego ujednoliconego sposobu prowadzenia ocen obszarowych
    10. Współpracowanie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym w opracowywaniu poradników dla zainteresowanych podmiotów w aspekcie zagrożeń zdrowotnych wody
    11. Współpracowanie z organami samorządowymi, z przedsiębiorstwami wodociągowo-kanalizacyjnymi i organizacjami konsumenckimi oraz innymi zainteresowanymi podmiotami w zakresie poprawy bezpieczeństwa zdrowotnego wody
    12. Współpracowanie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przy opracowaniu strategii szkolenia certyfikowanych próbkobiorców
    13. Współpracowanie z organami samorządowymi w celu budowania świadomości władz samorządowych o randze organizowania kąpielisk
    14. przekazywanie do Głównego Inspektoratu Sanitarnego danych do Systemu Monitoringu Jakości Wody w Kąpieliskach (Serwis Kąpieliskowy) z nadzorowanego terenu w cyklu cotygodniowym
    15. Prowadzenie bieżącej i sezonowej oceny jakości wody w kąpieliskach
    16. Współpracowanie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przy opracowaniu strategii nadzoru nad materiałami i wyrobami kontaktującymi się z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi
    17. Zapewnienie przez autoryzowane laboratoria współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym w zakresie tworzenia krajowego systemu nadzoru nad materiałami i wyrobami kontaktującymi się z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi
    18. Współpracowanie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym przy opracowaniu strategii nadzoru nad jakoscią wody w basenach kąpielowych.
  • Higiena Pracy i Nadzoru nad Środkami Zastępczymi

    Kierownikiem Oddziału Higieny Pracy i Nadzoru nad Środkami Zastępczymi jest mgr inż. Izabela Piątek.
    e-mail: i.piatek@wsse.katowice.pl

    Szczegółowe zadania pracowników Oddział Higieny Pracy i Nadzoru nad Środkami Zastępczymi:

    1. Koordynowanie nadzoru bieżącego nad warunkami pracy w środowisku pracy.
    2. Koordynowanie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących:
      • wprowadzania do obrotu substancji chemicznych lub ich mieszanin oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
      • wprowadzania do obrotu prekursorów kategorii 2, 3,
      • wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowania w działalności zawodowej,
      • substancji, preparatów, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy,
      • szkodliwych czynników biologicznych występujących w środowisku pracy.
    3. Koordynowanie działań "Sieci chemikalia" na terenie województwa śląskiego.
    4. Rozpatrywanie wniosków zakładów pracy dotyczących uzyskania zgody Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego na pracę na stałych stanowiskach pracy:
      • przy oświetleniu wyłącznie elektrycznym,
      • o zaniżonej wysokości,
      • usytuowanych poniżej otaczającego terenu.
    5. Zbieranie i weryfikacja informacji przesyłanych przez zakłady pracy, w których występują substancje, preparaty, czynniki lub procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym z województwa śląskiego oraz przekazywanie ich do Centralnego Rejestru Danych prowadzonego przez Instytut Medycyny Pracy w Łodzi.
    6. Zbieranie i weryfikacja informacji przesyłanych przez zakłady pracy dotyczących zamierzonego użycia szkodliwych czynników biologicznych grupy zagrożenia 2 - 4 w celach naukowo – badawczych, przemysłowych i diagnostycznych oraz przekazywanie ich do Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi.
    7. Prowadzenie postępowania administracyjnego dotyczącego chorób zawodowych.
    8. Koordynowanie nadzoru nad wytwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu środków zastępczych.
  • Higiena Dzieci i Młodzieży

    Kierownikiem Oddziału Higieny Dzieci i Młodzieży jest mgr Monika Karczmarek.
    e-mail: hdim@wsse.katowice.pl

    Szczegółowe zadania pracowników Oddziału Higieny Dzieci i Młodzieży:

    1. Ustalanie szczegółowych kierunków działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie nadzoru nad higieną środowiska zakładów nauczania i wychowania oraz placówkami wypoczynku i rekreacji dzieci i młodzieży.
    2. Koordynacja działalności państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych w zakresie:
      • higienicznej oceny rozkładów zajęć w szkołach,
      • przestrzegania przepisów w zakresie bezpieczeństwa i higieny prac na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe,
      • przechowywania i dystrybucji substancji i preparatów chemicznych.
    3. Stymulowanie działań kształtujących prawidłowe postawy i zachowania higieniczne wśród dzieci i młodzieży szkolnej poprzez :
      • zwiększony nadzór nad prawidłowym obciążeniem uczniów tornistrami/ plecakami w celu przeciwdziałania powstawaniu wad postawy,
      • przestrzeganie zgodnego z Polską Normą dostosowania i oznakowania mebli przedszkolnych i szkolnych do wzrostu dzieci,
      • przestrzeganie przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych w zakładach dla dzieci i młodzieży,
      • prowadzenie aktywnej edukacji zdrowotnej wśród dzieci i młodzieży w zakresie zwiększenia ich zainteresowania kulturą fizyczną i zabiegami higienicznymi podejmowanymi w szkole, jako nieodłącznego elementu zdrowego stylu życia.
    4. Inspirowanie działań zmierzających do zwiększenia liczby dzieci korzystających z dożywiania w szkołach.
  • Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny

    Kierownikiem Oddziału Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego jest mgr inż. Anna Gogola.
    e-mail: nz-sekr@wsse.katowice.pl

    Zadania pracowników Oddziału Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego:

    1. Ustalanie kierunków działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa śląskiego w zakresie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego.
    2. Sprawowanie nadzoru merytorycznego nad pionem zapobiegawczego nadzoru sanitarnego powiatowych stacji sanitarno - epidemiologicznych.
    3. Opiniowanie projektów planów zagospodarowania przestrzennego województwa, miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych.
    4. Opiniowanie dokumentów wymagających przeprowadzenia strategicznej oceny oddziaływania na środowisko
    5. Uzgadnianie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych
    6. Opiniowanie na etapie uzyskiwania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko w zakresie wymagań higienicznych i zdrowotnych.
    7. Uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych.
    8. Wydawanie zgód na odstępstwa od przepisów techniczno-budowlanych.
    9. Uczestniczenie w kontrolach w trakcie realizacji oraz dopuszczanie do użytku obiektów budowlanych.
    10. Sprawowanie nadzoru i ocena działalności rzeczoznawców do spraw sanitarno-higienicznych.
  • Higiena Radiacyjna

    Kierownikiem Oddziału Higieny Radiacyjnej jest mgr Andrzej Szwajca.
    e-mail: hr-sekr@wsse.katowice.pl


    Szczegółowe zadania pracowników Oddziału Higieny Radiacyjnej:
    Prowadzenie nadzoru zapobiegawczego i bieżącego dla źródeł promieniowania jonizującego i niejonizującego poprzez:

    1. wydawanie zezwoleń na uruchamianie i stosowanie aparatów rentgenowskich do celów diagnostyki medycznej i radiologii zabiegowej;
    2. wydawanie zezwoleń na uruchomienie pracowni stosujących aparaty, o których mowa w punkcie 1);
    3. opiniowanie i zatwierdzanie dokumentacji projektowej pomieszczeń, w których planuje się instalację aparatów rentgenowskich;
    4. zatwierdzanie programów szkoleń w zakresie ochrony radiologicznej opracowywanych przez kierowników jednostek organizacyjnych;
    5. prowadzenie postępowania wyjaśniającego w przypadku przekroczenia dawki indywidualnej ustalonego limitu u pracowników zatrudnionych w warunkach narażenia na promieniowanie jonizujące;
    6. prowadzenie kontroli w jednostkach organizacyjnych stosujących źródła promieniowania jonizującego i niejonizującego;
    7. opiniowanie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko;
    8. rozpatrywanie skarg i wniosków.
  • Promocja zdrowia

    Kierownikiem Oddziału Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej jest mgr Beata Kempa.
    e-mail: promocjazdrowia@wsse.katowice.pl

     Zadania pracowników Oddziału Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej:

    1. Inicjowanie, organizowanie i prowadzenie działalności z zakresu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w wybranych środowiskach.
    2. Badanie poziomu społecznej świadomości zdrowotnej w oparciu o dostępne techniki i metody badawcze (ankieta, wywiad, testy wiedzy i umiejętności, analiza epidemiologiczna).
    3. Badanie skuteczności wdrażanych programów edukacyjno-zdrowotnych.
    4. Organizowanie i prowadzenie szkoleń.
    5. Prowadzenie poradnictwa oraz udzielanie instruktażu merytoryczno-metodycznego.
    6. Ocena działalności oświatowo - zdrowotnej prowadzonej przez współpracujące instytucje, organizacje społeczne, środki masowego przekazu i inne.
    7. Prowadzenie nadzoru merytorycznego i metodycznego nad pracą komórek organizacyjnych zajmujących się oświatą zdrowotną i promocją zdrowia w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
    8. Kreowanie pozytywnego wizerunku Państwowej Inspekcji Sanitarnej wśród społeczeństwa, dbałość o dobrą współpracę z instytucjami rządowymi i pozarządowymi oraz z organizacjami wyższej użyteczności publicznej (fundacje, stowarzyszenia itd.).
    9. Utrzymywanie kontaktów z mediami w celu przekazywania informacji dotyczących działalności Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego oraz Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach.
    10. Koordynacja kontaktów pomiędzy przedstawicielami mediów, a pracownikami merytorycznymi Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach (wypowiedzi, artykuły, udział w nagraniach radiowych i telewizyjnych).
    11. Realizowanie kampanii informacyjnych w zakresie zdrowia publicznego poprzez organizację konferencji i szkoleń w imieniu Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
  • Dział laboratoryjny

    Kierownik Działu Laboratoryjnego: dr n. o zdr. inż. Iwona Szymala 
    e-mail: dl-kier@wsse.katowice.pl

  • Dział laboratoryjny - Oddział Badań Chorób Zakaźnych i Zakażeń

    Kierownik Oddziału Badań Chorób Zakaźnych i Zakażeń
    mgr Agnieszka Kubala
    e-mail: dl-bakteriologia@wsse.katowice.pl
     

     

  • Dział laboratoryjny - Badania wody

    Kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Wody - mgr Zbigniew Pikul
    e-mail: dl-kw
    @wsse.katowice.pl

    Kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Wody - mgr Jolanta Żytecka
    e-mail:
    dl-kb@wsse.katowice.pl

    Kierownik Interdyscyplinarnej Pracowni Diagnostyki Molekularnej - dr n. med. Beata Rozwadowska
    e-mail: b.rozwadowska@wsse.katowice.pl

  • Dział laboratoryjny - Oddział Badań Higieny Radiacyjnej

    Kierownik Oddziału Badań Higieny Radiacyjnej - mgr Bogdan Kostrzewa
    e-mail: dl-hr@wsse.katowice.pl

  • Dział laboratoryjny - Badania żywności

    Kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Żywności - mgr Anna Bednarska
    e-mail: dl-zc@wsse.katowice.pl

    Kierownik Pracowni Mikrobiologii Żywności i Kosmetyków - mgr Dorota Beczek-Koćwin
    e-mail: dl-zm@wsse.katowice.pl

    Kierownik Pracowni Badań Przedmiotów Użytku - mgr inż. Iwona Golik-Szyma
    e-mail: dl-zu@wsse.katowice.pl

  • Dział laboratoryjny - Badania na stanowisku pracy

    Kierownik Pracowni Badań i Pomiarów na Stanowiskach Pracy – dr n. o zdr. Anna Kowalska
    e-mail: dl-ks@wsse.katowice.pl

    Badań i Pomiarów na Stanowiskach Pracy;
    e-mail: dl-ks@wsse.katowice.pl

    Chromatografii Gazowej;
    e-mail: dl-sg@wsse.katowice.pl

    Chromatografii Cieczowej;
    e-mail: dl-sc@wsse.katowice.pl

  • Dział laboratoryjny - Badanie alkoholu

    Pracownia Chromatografii Gazowej, ul. Raciborska 39, 40-074 Katowice
    e-mail: dl-sg@wsse.katowice.pl

  • Główny Specjalista ds. Systemu Jakości

    Głównym Specjalistą do spraw Systemu Jakości jest mgr inż. Anna Gwiazdowska, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i doskonalenie systemu zarządzania w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach.

    Funkcjonujący system zarządzania obejmuje zarówno działania inspekcyjne jak i laboratoryjne.