W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podsumowanie realizacji XVI edycji programu "Trzymaj Formę!" w woj. śląskim

Banner w kolorze pomarańczowym z napisem "Trzymaj Formę!" XVI edycja Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego, po prawej stronie chłopak w białej koszulce z logo programu

Realizacja XVI edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” dobiegła końca. W województwie śląskim brało w niej udział blisko 600 szkół, co stanowi około 50% wszystkich śląskich szkół podstawowych.

Większość placówek uczestniczyła w poprzednich edycjach programu, tylko 10% szkół realizowało program, w tym roku szkolnym, po raz pierwszy.

Edukacją programową objęto około 200 tys. osób, w tym głównie uczniów oraz rodziców, jak również uczestników akcji profilaktycznych i internautów.

Założeniem metodycznym programu "Trzymaj Formę!"  jest jego realizacja metodą projektu, który powinien promować zbilansowany sposób odżywiania się dzieci i młodzieży połączony
z aktywnością fizyczną oraz edukację konsumencką. W roku szkolnym 2022/2023 program metodą projektu realizowało ponad 70% placówek, w tym większość korzystała z gotowych projektów, głównie edukacyjnych. Łącznie zrealizowano ponad 1400 projektów.

Na realizację programu poświęcono średnio 5 godzin lekcyjnych w jednej klasie.

Z wszystkich dostępnych materiałów informacyjno-edukacyjnych realizatorzy szkolni najwyżej ocenili plakat z Talerzem Zdrowego Żywienia.

Już po raz jedenasty, w ramach programu, odbył się Konkurs wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę”, w którym wzięło udział ponad 6 tysięcy uczniów z całej Polski.
W finale Konkursu II miejsce zajęła uczennica z Sosnowca.

Według koordynatorów program „Trzymaj Formę!” w znacznym stopniu pomaga w realizacji zadań promujących zdrowy styl życia poprzez zbilansowaną dietę, czyli właściwe odżywianie uzupełnione aktywnością fizyczną, jak również świadomość konsumencką. Najczęstszymi działaniami w ramach realizacji programu była organizacja warsztatów kulinarnych oraz układanie jadłospisów.

Zdaniem realizatorów, dzięki udziałowi w programie, udało się zachęcić uczniów do różnych form aktywnego spędzania czasu, jak również uświadomić jak ważne są odpowiednie nawyki żywieniowe oraz wiedza konsumenta.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}