Wymagania ogólne dla cysterny/zbiornika
Cysterna/zbiornik zastosowany do zaopatrzenia ludzi w wodę przeznaczoną do spożycia, zwanej dalej „wodą" musi spełniać następujące warunki:
- Cysterna/zbiornik musi służyć tylko i wyłącznie do transportu oraz magazynowania wody.
- Cysterna/zbiornik musi być wykonana/y z materiałów dopuszczonych do kontaktu z wodą tj. posiadać aktualny atest higieniczny jednostki uprawnionej do wydawania takich atestów.
- Cysterna/zbiornik musi być wyposażona/y w higieniczne punkty do pobierania wody tj. wlew do cysterny/zbiornika i zawór czerpalny do poboru wody z cysterny/zbiornika. Wlew wody do cysterny/zbiornika i zawór czerpalny wody z cysterny/zbiornika musi posiadać trwałe i szczelne zamknięcie.
- Węże i inne elementy stanowiące wyposażenie cysterny/zbiornika muszą być wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z wodą tj. posiadać aktualny atest higieniczny jednostki uprawnionej do wydawania takich atestów. Węże i inne elementy muszą służyć tylko i wyłącznie do podawania wody oraz muszą być odpowiednio przechowywane w sposób zabezpieczający je przed zanieczyszczeniem oraz dezynfekowane, nie rzadziej niż 1 raz na 2 miesiące - zgodnie z instrukcją/procedurą ich producenta lub instrukcją/procedurą własną przedsiębiorstwa wodociągowo –kanalizacyjnego/ producenta wody przedłożoną do zaopiniowania i pozytywnie zatwierdzoną przez terenowo właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, zwaną dalej " instrukcją/procedurą własną".
- Przed pierwszym użyciem cysterna/zbiornik oraz węże i inne elementy powinny być dokładnie umyte i zdezynfekowane w sposób określony przez ich producenta lub zgodnie z instrukcją/ procedurą własną.
Wymagania ogólne dla miejsca przetrzymywania cysterny/zbiornika
Miejsce przeznaczone do przetrzymywania cysterny/zbiornika stosowanej/go do transportu i magazynowania wody powinno zabezpieczać cysternę/ zbiornik przed działaniem czynników atmosferycznych tj. nasłonecznienie, deszcz, śnieg itp. oraz przed dostępem osób postronnych i szkodników.
Wymagania ogólne dotyczące użytkowania cysterny/zbiornika
- W okresie niewykorzystywania cysterny/zbiornika do transportu i magazynowania wody powinna ona/on być dokładnie myta/y i dezynfekowana/y w sposób i z częstotliwością określoną przez ich producenta lub zgodnie z instrukcją/procedurą własną, lecz nie rzadziej niż 1 raz na 2 miesiące.
- Po przeprowadzeniu zabiegów mycia i dezynfekcji cysterny/zbiornika przedsiębiorstwo wodociągowo – kanalizacyjne/producent wody w ramach sprawowanej kontroli wewnętrznej powinien dokonać oceny jakości wody pobranej z cysterny/zbiornika, która powinna odpowiadać wymaganiom mikrobiologicznym określonym w obowiązującym akcie prawnym – rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294). Próbkę wody z cysterny/zbiornika należy pobrać do badań laboratoryjnych po 24 godzinach magazynowania wody w cysternie/zbiorniku, z jednoczesnym oznaczeniem poziomu dezynfektanta. Badanie pobranej próbki wody mogą wykonywać w myśl art. 12 ust. 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. 2024 poz. 757) laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne laboratoria o udokumentowanym systemie jakości prowadzonych badań wody, zatwierdzonym przez PIS. Wyniki badań wody z cysterny/zbiornika powinny być przechowywane przez okres, co najmniej 5 lat i przekazywane na wniosek terenowo właściwego PPIS.
- Cysternę/zbiornik po okresie przestoju przed każdym użyciem do zaopatrzenia ludzi w wodę należy dokładnie umyć i zdezynfekować w sposób określony przez ich producenta lub zgodnie z instrukcją / procedura własną.
- W sytuacji wystąpienia konieczności dostarczania ludności wody z cysterny/zbiornika należy napełnić je wodą tylko i wyłącznie ze „źródła” wskazanego przez przedsiębiorstwo wodociągowo kanalizacyjne lub producenta wody, uzgodnionego z właściwym terenowo Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym.
Woda, w którą zaopatrywana jest ludność powinna spełniać wymagania określone dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w obowiązującym akcie prawnym tj. rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294). - Przedsiębiorstwo wodociągowo - kanalizacyjne/producent wody w ramach sprawowanej kontroli wewnętrznej dokonuje w trakcie użytkowania cysterny/zbiornika do transportu i magazynowania wody - oceny jakości dostarczanej wody, lecz nie rzadziej niż 1 raz na tydzień, która powinna odpowiadać wymaganiom mikrobiologicznym określonym w obowiązującym akcie prawnym - rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294), z jednoczesnym oznaczeniem poziomu stężenia dezynfekantu. Badanie pobranej próbki wody mogą wykonywać laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne laboratoria o udokumentowanym systemie jakości prowadzonych badań wody, zatwierdzonym przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wyniki badań wody z cysterny/zbiornika powinny być przechowywane przez okres, co najmniej 5 lat i przekazywane na wniosek terenowo właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
- Woda z cysterny/zbiornika przeznaczona do spożycia przez ludzi może być używana wyłącznie po przegotowaniu - informacja o tym powinna być w sposób trwały umieszczona na cysternie/zbiorniku.
- Cysterna/zbiornik z wodą w okresie dostarczania ludności powinna/ien być ustawiona/y w miejscu chronionym przed nasłonecznieniem, deszczem i śniegiem itp. oraz w sposób zabezpieczający wodę przed jej wtórnym zanieczyszczeniem, a także umożliwiający swobodne i łatwe pobieranie wody.
- Woda z cysterny/zbiornika powinna zostać zużyta do końca dnia, w którym została dostarczona ludności.
- Cysterna/zbiornik z wodą w okresie dostarczania ludności wody powinna/ien znajdować się pod stałym nadzorem przedstawiciela przedsiębiorstwa wodociągowo - kanalizacyjnego/producenta wody odpowiedzialnego za dostarczanie wody w sytuacji awaryjnej.