W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Laboratorium Badań Mikrobiologicznych

Osobą odpowiedzialną merytorycznie za wykonywane badania jest Kierownik Laboratorium:

mgr Anna Ratko

Laboratorium Badań Mikrobiologicznych wykonuje badania mikrobiologiczne:

  • wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
  • ciepłej wody użytkowej pod kątem występowania bakterii z rodzaju Legionella sp. w budynkach zamieszkania zbiorowego i przedsiębiorstwach podmiotu wykonującego działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne oraz w budynkach użyteczności publicznej w których, w trakcie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno - powietrzny;
  • wody z kąpielisk i miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli;
  • wody na pływalniach;
  • naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych;
  • żywności,
  • próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością (wymazy sanitarne).

Badania wody w zakresie:

  • liczba: bakterii grupy i coli, Escherichia coli, enterokoków kałowych, Clostridium perfringens (łącznie ze sporami), przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny (clostridia), Pseudomonas aeruginosa, gronkowców koagulazo-dodatnich, bakterii z rodzaju Legionella, ogólna liczba mikroorganizmów w temp. (36±2)oC, ogólna liczba mikroorganizmów w temp. (22±2)oC.

Badania żywności w zakresie:

  • obecność: Salmonella spp., Campylobacter spp., Cronobacter spp., Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae;
  • liczba: Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, bakterii z grupy coli, β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli, gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i inne gatunki), przypuszczalnych Bacillus cereus, drożdży i pleśni, liczba drobnoustrojów;
  • ocena znakowania;
  • badanie organoleptyczne.

Badania wymazów sanitarnych w zakresie:

  • obecność: Salmonella spp., Listeria monocytogenes, gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i inne gatunki), bakterii z grupy coli;
  • liczba: Enterobacteriaceae, liczba drobnoustrojów.

 

{"register":{"columns":[]}}