W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności

Osobą odpowiedzialną za obszar badań jest:

mgr inż. Magdalena Śledź – starszy asystent

 
W Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności wykonywane są następujące badania:

  1. w zakresie mikrobiologii żywności:
  • obecność Listeria monocytogenes - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
  • liczba Listeria monocytogenes – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • obecność Salmonella spp - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
  • liczba Staphylococcus aureus – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • liczba bakterii z grupy coli - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • liczba Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • liczba beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • liczba Enterobacteriaceae -  metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • wymazy sanitarne
  • badania organoleptyczne
  1. w zakresie mikrobiologii wody:
  • ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2oC - metoda płytkowa
  • ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2oC - metoda płytkowa
  • liczba bakterii grupy coli  i  Escherichia coli - metoda filtracji membranowej
  • liczba enterokoków - metoda filtracji membranowej
  • liczba Pseudomonas aeruginosa - metoda filtracji membranowej
  • liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda filtracji membranowej
  • obecność i liczba Legionella spp. - metoda filtracji membranowej
  • najbardziej prawdopodobna liczba Escherichia coli – metoda NPL
{"register":{"columns":[]}}