Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności
Osobą odpowiedzialną za obszar badań jest:
mgr inż. Magdalena Śledź – starszy asystent
W Laboratorium Mikrobiologii Wody i Żywności wykonywane są następujące badania:
- w zakresie mikrobiologii żywności:
- obecność Listeria monocytogenes - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi
- liczba Listeria monocytogenes – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- obecność Salmonella spp - metoda hodowlana uzupełniona testami biochemicznymi i serologicznymi
- liczba Staphylococcus aureus – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- liczba bakterii z grupy coli - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- liczba Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
- ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych mezofilnych - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- liczba beta-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- liczba Enterobacteriaceae - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
- wymazy sanitarne
- badania organoleptyczne
- w zakresie mikrobiologii wody:
- ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2oC - metoda płytkowa
- ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2oC - metoda płytkowa
- liczba bakterii grupy coli i Escherichia coli - metoda filtracji membranowej
- liczba enterokoków - metoda filtracji membranowej
- liczba Pseudomonas aeruginosa - metoda filtracji membranowej
- liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda filtracji membranowej
- obecność i liczba Legionella spp. - metoda filtracji membranowej
- najbardziej prawdopodobna liczba Escherichia coli – metoda NPL