W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Wręczenie nagrody w konkursie „W moim domu nic się nie marnuje”

28.09.2022

Wiceminister klimatu i środowiska Edward Siarka wręczył Kołu Gospodyń Wiejskich Frydman nagrodę w konkursie „W moim domu nic się nie marnuje” za ekopraktykę pn. „Frydmańsko Wyciyracka”. Wydarzenie odbyło się 26 września 2022 r. we Frydmanie.

8

Jak podkreślił podczas wystąpienia wiceminister, celem konkursu była promocja zachowań ekologicznych w gospodarstwach domowych, a także docenienie działalności Kół Gospodyń Wiejskich oraz podkreślenie, jak ważne są inicjatywy, które prowadzą, m.in. na rzecz środowiska i klimatu.

Dzięki działalności kół i pokazywaniu ich proekologicznych inicjatyw, zwracamy uwagę społeczeństwa na kwestie zmian klimatu i zachęcamy do poszerzania wiedzy w tym zakresie

– powiedział.

Ministerstwo Klimatu i Środowiska, w ramach kampanii „Nasz klimat”, zaprosiło Koła Gospodyń Wiejskich z całego kraju do konkursu „W moim domu nic się nie marnuje”. Swoimi ekopraktykami podzieliło się 230 Kół, przesyłając 401 zgłoszeń.

Komisja konkursowa oceniała nie tylko zgodność treści pracy z tematyką konkursu, ale także oryginalność ekopraktyki, jej pozytywny wpływ na klimat, użyteczność i łatwość powszechnego zastosowania, a także kreatywność i innowacyjność.

Największą liczbę punktów przyznano, a tym samym laureatami konkursu zostały:

  • 1 miejsce - KGW Frydman „Frydmańsko Wyciyracka”: zniszczone koszule i inne materiały członkinie KGW tną na paski i zwijają w kłębki. Wieczorami „heklują” rozmaite, wymyślne wzory wyciyracek. Gotowe chodniki układają przed izbą do wycierania butów. Co ładniejsze, trafiają do pomieszczeń mieszkalnych, tym samym dekorując podłogi.
  • 2 miejsce - KGW Błażejewo „Zero waste”: Panie ograniczają ilość wyrzucanych resztek. W ciekawy sposób przedstawiły sprawdzone sposoby na niemarnowanie żywności i wykorzystywanie resztek z kuchni, m. in. przez: oddawanie nadmiaru żywności do jadłodzielni, przygotowywanie nawozu ze skórek banana, proponowanie posiłków przygotowywanych z resztek.
  • 3 miejsce - KGW Dąbrówka „Miętowe woreczki”: członkinie odzyskują raz już wykorzystane materiały. Do uszytych woreczków wkładają miętowy susz. Często, aby woreczki były jeszcze bardziej skuteczne, dodają do miętowego suszu suszoną lawendę, suszoną ostrą paprykę czy suszone skórki z pomarańczy lub mandarynki. Tak przygotowany produkt zawiązują sznureczkiem i dodają do niego opis na ciemnym papierze z makulatury. Takie woreczki umieszczają nie tylko w szafach z odzieżą, ale również w kuchennych szafkach z artykułami spożywczymi.

  

mkis

nfosigw

Zdjęcia (10)

{"register":{"columns":[]}}