W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Koła Gospodyń Wiejskich promują zdrową żywność z polskich lasów

26.04.2022

Startuje ogólnopolski konkurs Lasów Państwowych „Natura od kuchni” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich. Granty w wysokości do 5 tys. zł trafią do organizacji, które przygotują najciekawsze propozycje wypromowania zdrowej żywności z polskich lasów. A dla wszystkich miłośników „dobrego z lasu” powstanie książka kucharska z najlepszymi regionalnymi, domowymi przepisami. Konkurs „Natura od kuchni” ma przybliżyć wciąż mało znane dania z dziczyzny i leśnych produktów. Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich, Lasy Państwowe upowszechnią wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.

Sekretarz Stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Edward Siarka

Jak zauważa Sekretarz Stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Edward Siarka, w dzisiejszym zglobalizowanym świecie, akcje takie jak „Natura od kuchni” są szczególnie ważne. Przypominają bowiem o tym, co stanowi istotę i wyróżnik każdego kraju, czyli o jego tradycji.

Atutem naszego kraju są piękne lasy i bogactwo ich darów. Program Lasów Państwowych łączy tradycję z nowoczesnością – promocję lasów, zdrowego trybu życia i naturalnych produktów pochodzenia leśnego

– dodaje wiceminister.

Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i pochodzącą z nich żywność. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego, przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 5 tys. zł.

Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie i zrównoważonej gospodarce leśnej

– wyjaśnia Józef Kubica, p.o. dyrektor generalny Lasów Państwowych.

Wszystkie niezbędne informacje –  regulamin, przebieg i wyniki konkursu – będą na bieżąco umieszczane na stronie internetowej Lasów Państwowych. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2022 r.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}