W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bezpieczeństwo w okresie grzewczym

Piec centralnego ogrzewania na paliwo stałe obok składowane drewno i różnego typu przedmioty.

Bezpieczeństwo w okresie grzewczym

Okres jesienno-zimowy to czas ,w którym rozpoczynamy dogrzewać pomieszczenia mieszkalne. Nie zawsze dogrzewanie pomieszczeń jest bezpieczne pod względem pożarowym a to z kolei prowadzi do szeregu tragedii i nieszczęść ludzkich.
Ogrzewanie pomieszczeń odbywa się za pomocą urządzeń na paliwo stałe, elektryczne i gazowe. Przestrzeganie rygorów technologicznych, instrukcji obsługi urządzeń oraz przepisów przeciwpożarowych powoduje, że ogrzewanie pomieszczeń jest bezpieczne i nie przynosi za sobą zagrożeń.
Urządzenia grzejne zasilane paliwem stałym.
• do rozpalenia ognia zabrania się używać cieczy łatwo zapalnych np. benzyny, rozpuszczalników itp
. • przy ogrzewaniu piecami, podłoga pod paleniskiem wykonana z materiałów palnych powinna być zabezpieczona blachą,
• należy wyeliminować wszelkie nieszczelności komina i połączeń czopucha z przewodem, nieszczelne lub niesprawne drzwiczki przy palenisku lub popielniku,
* należy sprawdzić, czy palne elementy konstrukcji budynku nie przechodzą przez czynny przewód kominowy,
• w odległości do 0,50 m od drzwiczek wycierowych i kontrolnych nie należy składować palnych materiałów,
• czynności kominiarskie należy powierzyć wyłącznie osobą upoważnionym, które posiadają odpowiednie kwalifikacje.
Urządzenia grzejne zasilane gazem.
• montaż pieca gazowego musi być wykonana przez specjalistę posiadającego odpowiednie kwalifikacje i upoważnienia służb gazowniczych,
• urządzenia gazowe do ogrzewania promiennikowego i oświetlenia stosować można tylko w pomieszczeniach posiadających dobrą wentylację,
• spalanie gazu w promiennikach i urządzeniach oświetleniowych powoduje spadek zawartości tlenu w powietrzu, co z kolei może spowodować pojawienie się tlenku węgla groźnego dla życia lub zdrowia ludzi,
• promienniki należy ostrożnie stosować w sypialniach i pamiętać o wyłączeniu ich na noc,
• czyszczenie i konserwację wnętrza pieca gazowego i kuchni gazowej należy powierzyć konserwantowi-serwisantowi.
Urządzenia grzejne zasilane prądem elektrycznym.
• urządzenia grzewcze zasilane prądem elektrycznym należy użytkować zgodnie instrukcją producenta,
• bez dozoru nie należy pozostawiać włączonych grzejnych odbiorników elektrycznych,
• urządzenia grzejne należy ustawiać na niepalnym podłożu o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej,
• osobą nie posiadającym odpowiednich kwalifikacji nie wolno dokonywać samodzielnie jakichkolwiek przeróbek.
W obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, należy usuwać zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych:
1. od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych, co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej,
2. od palenisk opalanych paliwem stałym nie wymienionych w pkt 1, co najmniej cztery razy w roku,
3. od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym nie wymienionych w pkt 1, co najmniej dwa razy w roku.
W obiektach, o których mowa w ust.1, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}