W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Nigdy nie gaś wodą płonącego tłuszczu

24.11.2021

Zdjęcie przedstawia kłęby dymu i ognia oraz osoby zgromadzone wokół miejsca palącego się oleju na tle wspinalni, budynku komendy oraz pojazdów pożarniczych
Jeśli olej zaczyna dymić, oznacza to, że jest on zbyt gorący. Wyłącz gaz lub płytę grzejną i poczekaj, aż tłuszcz wystygnie zanim zaczniesz na nim smażyć. Wyposaż swoją kuchnię w gaśnicę do gaszenia pożarów tłuszczy oznaczoną literą F.
 
24 listopada 2021 roku o godzinie 13:11 dyżurny Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Strzelcach Opolskich otrzymał zgłoszenie o pożarze oleju jadalnego w jednym z mieszkań w Strzelcach Opolskich.  Dyżurny do zdarzenia zadysponował trzy zastępy z jednostki ratowniczo- gaśniczej wraz z dowódcą.
 
Po przybyciu na miejsce zdarzenia oraz przeprowadzeniu rozpoznania kierujący działaniem ratowniczym ustalił, że miał miejsce pożar oleju jadalnego, który częściowo został ugaszony przez domowników. Osoby podejmujące próbę ugaszenia palącego się oleju doznały poparzenia.
 
Działania przybyłych na miejsce zastępów polegały na ewakuacji trzech osób z zadymionych pomieszczeń mieszkalnych, udzieleniu im kwalifikowanej pierwszej pomocy, dogaszeniu palącego się oleju, a następnie wyniesieniu go na zewnątrz obiektu. Pomieszczenia przewietrzano oraz sprawdzono kamerą termowizyjną celem wyeliminowania zarzewi ognia. Na koniec sprawdzono wszystkie pomieszczenia miernikiem wielogazowym na zawartość gazów pożarowych.
 
Na miejsce zdarzenia zadysponowano zespół Państwowego Ratownictwa Medycznego, który udzielił poszkodowanym pomocy, a następnie przetransportował dwie osoby do szpitala. Na teren działań ratowniczych przybył również Zastępca Komendanta Powiatowego PSP w Strzelcach Opolskich.
 
Jak ugasić palący się olej?
 
Nie należy  próbować przesuwać lub zdejmować z kuchenki naczynia z płonącym olejem. Czynnością jaką  należy wykonać to wyłączyć gaz lub zasilanie elektryczne pod palnikiem z naczyniem. Zakryć naczynie tak, aby odciąć dopływ powietrza do jego wnętrza, można w tym celu wykorzystać wilgotny ręcznik, deskę do krojenia lub pokrywkę. Należy odczekać dłuższą chwilę, zanim zdejmiemy przykrycie, ponieważ gorący olej może ponownie się zapalić.
 
PAMIĘTAJMY, ABY NIE UŻYWAĆ WODY DO PALĄCEGO SIĘ OLEJU!!!
 
Opracowanie i zdjęcia: bryg. Piotr Zdziechowski

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}