W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pomagaliśmy Ukrainie ze smakiem

02.04.2022

2 kwietnia 2022 r. na Małym Rynku w Krakowie odbyło się wydarzenie zorganizowane przez Wojewodę Małopolskiego, którego celem było umożliwienie Polakom lepszego poznania tradycji i obyczajów Ukraińców. Na scenie wystąpili znakomici artyści. W powietrzu unosił się zapach ciepłych pierogów, czerwonego barszczu, kiszonej kapusty i lwowskich wędlin.

Strażacy pod niebieskim namiotem uczą jak udzielać pierwszej pomocy

W przedsięwzięcie z ramienia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie zaangażowane były osoby pochodzące z Ukrainy, a mieszkające w domach studenckich UR, które wraz z pracownikami uczelni przygotowały tradycyjne dania ukraińskie. Menu było imponujące: 7000 sztuk pierogów (z twarogiem i cebulą dymka na słono oraz z ziemniakami i smażoną cebulą), 400 litrów barszczu czerwonego ukraińskiego, kapustę kiszoną duszoną z żeberkami podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Przygotowanie potraw na taką skalę wiązało się z zabezpieczeniem m.in.: 240 kg żeberek wędzonych, 385 kg kapusty kiszonej, 300 bochenków chleba, 160 kg ziemniaków, 100 kg mąki, 70 kg twarogu, 50 pęczków szczypiorku, 40 kg marchwi, 6 kg pieprzu, 5 kg soli.

Na poszczególnych stanowiskach można było bliżej poznać specyfikę pracy m.in. małopolskich służb.

Strażacy z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 1 KM PSP w Krakowie łącząc siły ze strażakami ze Szkoły Aspirantów PSP w Krakowie zorganizowali szereg atrakcji. Wśród nich największym zainteresowaniem cieszył się punkt do nauki pierwszej pomocy. Posiadający uprawnienia ratownika medycznego słuchacze, pod czujnym okiem funkcjonariuszy Wydziału Centrum Szkolenia Ochrony Ludności i Dóbr Kultury, dzielili się swoją wiedzą, a każdy chętny mógł przećwiczyć algorytm resuscytacji na przygotowanych fantomach. Ponadto strażacy zaprezentowali swój sprzęt z różnych dziedzin ratownictwa: chemiczno-ekologicznego, technicznego, wodno-nurkowego oraz wykorzystywany przy pożarach. Oprócz tego były dostępne pojazdy pożarnicze. Spotkanie ze strażakami było także okazją do zrobienia pamiątkowego zdjęcia, zapoznania się z ofertą edukacyjną SA PSP w Krakowie i przypomnienia o najważniejszych zasadach dotyczących profilaktyki przeciwpożarowej i edukacji dla bezpieczeństwa.

Współorganizatorami wydarzenia byli: Urząd Miasta Krakowa, Caritas Archidiecezji Krakowskiej, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Kopalnia Soli „Wieliczka”, Komenda Wojewódzka Policji w Krakowie, Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie, Straż Miejska Miasta Krakowa, Szkoła Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Krakowie, Wojewódzka Inspekcja Transportu Drogowego w Krakowie, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krakowie, Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Spółka Jawna.

Szczegółowe informacje o wydarzeniu: Informacja MUW w Krakowie

Opracowanie: mł. bryg. Sebastian Woźniak - rzecznik prasowy Małopolskiego Komendanta Wojewódzkiego PSP na podstawie informacji MUW w Krakowie oraz SA PSP w Krakowie.

Zdjęcia: mł. bryg. Łukasz Szewczyk, KM PSP Kraków.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}