W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Miejskie spiżarnie magazynujące żywność w dwóch województwach

25.04.2023

Dwa projekty utworzenia magazynów żywności w Warszawie i Gdańsku zostały dofinansowane łącznie blisko 3 mln zł dotacji z programu priorytetowego Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej pn. Racjonalna gospodarka odpadami Cz. 1) Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów. Uruchomienie składnic umożliwi pozyskiwanie niewykorzystanych artykułów żywnościowych oraz usprawnienie i zwiększenie bezpieczeństwa magazynowania zgromadzonej żywności.

grafika ilustracyjna - torba papierowa

Warszawskie przedsięwzięcie będzie polegało na modernizacji istniejącego magazynu przy ul. Krakowskie Przedmieście. Zakłada ono zakup sprzętu i wyposażenia do przedłużania przydatności żywności do spożycia. Będą to m.in. szafy-mroźnie, szafy i witryny chłodnicze, taborety gazowe.  Ponadto nabyte zostaną samochody dostawcze typu chłodnia.

Dotacja wspierająca realizację zadanie z NFOŚiGW wyniesie 480 tys. zł, przy jego koszcie całkowitym 600 tys. zł.

W ramach drugiego projektu w Gdańsku zostanie wybudowana hala magazynowa przy ul. Trakt św. Wojciecha, zakupiony wózek widłowy i zamontowana mroźnia dla pozyskiwanych produktów żywnościowych. Koszt wybudowania spichlerza wyniesie 3,1 mln zł, a dotacja z NFOŚiGW ok. 2,5 mln zł. 

Powyższe działania zwiększą poziomy pozyskania niesprzedanych bądź niespożytych artykułów żywnościowych, które będą miały ważne terminy przydatności. Usprawnią i zwiększą bezpieczeństwo magazynowania pozyskanej żywności - co jest również jednym z wymogów dystrybucji żywności pochodzącej z zasobów Unii Europejskiej.

Diecezjalne Caritas w Warszawie i w Gdańsku zrealizują obydwa projekty w bieżącym i przyszłym roku.

{"register":{"columns":[]}}