W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

NFOŚiGW wspiera rozwiązania związane z racjonalnym gospodarowaniem żywnością

20.12.2022

Mazurski Bank Żywności Fundacja IC wybuduje halę magazynową w Piszu, która umożliwi gromadzenie i dystrybuowanie żywności dzięki dotacji z Narodowego Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w wysokości 2 mln zł. Obiekt będzie posiadał generalne możliwości wyposażenia go w niedalekiej przyszłości w zaplecze biurowo-socjalne, pomieszczenie kuchenne oraz dodatkowe elementy infrastruktury ułatwiająca jego efektywne prosperowanie.

zdjęcie ilustracyjne

Przedsięwzięcie pozwoli na zwiększenie pozyskiwania niesprzedanych lub niespożytych, lecz nadających się do konsumpcji, artykułów żywnościowych. Zwiększone zostanie także bezpieczeństwo magazynowania żywności pochodzącej ze zbiórek w Piszu i całym regionie, co będzie także ważne pod kątem wypełniania wymogów dystrybucji artykułów żywnościowych pochodzących z zasobów Unii Europejskiej.

Zakres zadania obejmie budowę hali magazynowej z opcją wygospodarowania w niej i wyposażenia w przyszłości zaplecza biurowo-socjalnego, kuchennego oraz umieszczenia odpowiedniej infrastruktury technicznej. W ramach zagospodarowania terenu wokół obiektu przewidziano m.in. budowę placu manewrowego, wjazdów dla samochodów dostawczych, parkingu oraz ogrodzenia terenu. Wszystkie te działanie przyczynią się do sprawnego funkcjonowania banku żywności, który  zostanie oddany do użytku we wrześniu 2024 r.

Całkowity koszt inwestycji sięgnie 2,5 mln zł, a dofinansowanie zostanie przekazane z programu priorytetowego NFOŚiGW pn. Racjonalna gospodarka odpadami, Cz. 1 Selektywne zbieranie i zapobieganie powstawaniu odpadów. Umowę regulującą przekazywanie środków podpisano w listopadzie br.

{"register":{"columns":[]}}