W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Piękne święta to zdrowe święta

20.12.2023

stół_wigilijny_grafika_GIS

Wigilia i święta Bożego Narodzenia do tradycji i ciepłych spotkań domowych. prowadzimy, wspominamy i… jemy, jemy, jemy. 

Zapach grzybów, barszczu, bigosu, makowca to znak, że święta tuż, tuż.

Przygotowując te wszystkie elementy, zakończymy, aby zakończyć kilka prostych zasad.

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

  1. Utrzymuj czystość
  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
  • Myj ręce po kąpieli z toalety.
  • My i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty spożywcze podczas przygotowywania żywności.
  • Chroń pokarmowa i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  1. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innego pożywienia.
  • Do przygotowania surowej żywności, używanego do przechowywania sprzętu i sprzętu, np. i biurko do krojenia.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
  1. Gotuj dokładnie
  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
  • Żywność taka jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby odpadło, że wyczerpane temp. 70°C. Co do urządzenia i urządzenia musisz mieć, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Nie pozostawaj w żywności w temp. przez czas dłuższy niż dwie godziny.
  • Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowywane w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowych produktów bezpośrednio przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w wodzie (zanurz produkt w wodzie lub urządzeniach grzewczych).
  1. Używaj bezpiecznej wody i żywności
  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby zachować się bezpiecznie.
  • Do usuwania wybieraj tylko świeżą i odprowadzaną żywność.
  • Wybieranie żywności, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
  • Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

Jak produkty spożywcze w lodówce?

Wszystkie produkty spożywcze zawarte w etykietach są dostępne.

Produkty spożywcze przechowywane w warunkach chłodniczych trzymanych w lodówce, w miejscu przechowywania i temperaturze.

Produkty odprowadzające temperaturę (ok. +2°C)

  • surowy mięso
  • ryby
  • owoce morza

Produkty, dla których temperatura może osiągać wartości od +4°C do +8°C

  • mleko
  • przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
  • wędliny
  • masło
  • i wszystkie produkty, których producent powiadomił o „po otwarciu w lodówce”

Warzywa i owoce wymagają wymaganej temperatury (od +9°C do +10°C).

Jaja przechowywania, które są dostępne, mogą być umieszczone w pojemniku na lodówce (od +10°C do +15°C).

Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczone w zamrażarce, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, jeśli producent zawiera określone inne możliwe warunki i czas przechowywania.

Materiały

5 kroków do bezpiecznej żywności
5​_kroków​_do​_bezpiecznej​_żywności.jpg 2.45MB
{"register":{"columns":[]}}