W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne grzybobranie

Sezon na grzybobranie rozpoczęty! Zbieranie grzybów to popularne hobby w wielu krajach, szczególnie w Polsce.

poglądowe zdjęcie dużych trzech borowików w mchu leśnym

Ma ono wiele zalet, zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Musimy jednak pamiętać o najważniejszych zasadach grzybobrania.

Jak się przygotować do grzybobrania:

  • ubierz się odpowiednio: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, czapka lub kapelusz, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką które zabezpieczą nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
  • zabierz ze sobą koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy. Zbieranie grzybów do foliowej torebki jest niewskazane. Torebki foliowe nie zapewniają odpowiedniej wentylacji, co prowadzi do zaparzania się grzybów i ich szybszego psucia;
  • nie zapomnij o nożyku do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża.
  • zabierz ze sobą środek odstraszający owady, stanowi on dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.

Bezpieczne zbiory

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z siateczką od spodu kapelusza.

Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania. Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba. Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni powstają z niej nowe grzyby.

Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności
  • wymioty
  • ból brzucha i głowy
  • podwyższona temperatura ciała


Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: czubajka kania, gąska zielona.

Dla mieszkańców Miasta Krakowa oraz powiatu krakowskiego pomoc w ocenie świeżo zebranych grzybów oferuje Klasyfikator grzybów z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

Wymagana jest wcześniejsza rejestracja telefoniczna pod numerem: 12 644 91 33 (od poniedziałku do piątku).

 

opracowanie: 12.08.2025 r.

{"register":{"columns":[]}}