W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZUPY?

Zupa jest płynnym lub półpłynnym daniem, powstającym w wyniku gotowania różnych produktów. Najczęściej ma charakter wywaru warzywno-mięsnego. Składnik wiodący w zupie nadaje jej charakterystyczny smak, zapach oraz kolor.

Z żywieniowego punktu widzenia, zupa dostarcza nam cennych składników odżywczych takich jak: białka, tłuszcze i węglowodany. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, niemniej jednak często pomijanym w naszym codziennym menu. Dlaczego warto jeść zupy?

  • Zupa, to dobry sposób na jedzenie warzyw

W zupie znajdziemy mnóstwo pysznych i zdrowych jarzyn, o których często zapominamy w naszej codziennej diecie. Aktualne zalecenia zdrowego żywienia przedstawione w graficznej postaci talerza pokazują, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy. Oczywiście należy zachować właściwe proporcje - więcej warzyw niż owoców. Warzywa, to źródło witamin, minerałów oraz błonnika, tak bardzo potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedząc codziennie talerz zupy, dbamy o dobrą formę naszego organizmu. Ponadto każda zupa zabielona mlekiem, śmietaną czy jogurtem, to wzbogacenie posiłku w wapń i witaminę D – ważnych składników zwłaszcza dla młodych, rosnących organizmów.

  • Zupy dostarczają energii do nauki i zajęć sportowych

Zupy, to zdrowy zastrzyk energii tak potrzebnej do każdego aktywnego dnia w szkole przedszkolu czy pracy. Zupy dostarczają energii, która pochodzi z węglowodanów pod postacią makaronu, kaszy czy ziemniaków.

  • Jedząc zupy jednocześnie otrzymujemy dodatkową porcję wody, której zimą zwykle pijemy zbyt mało

Woda to niezwykle ważny element naszej diety. Ciepła, pożywna zupa zaspakaja część dziennego zapotrzebowania organizmu na wodę.

  • Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w zimowy dzień jak talerz gorącej zupy!

Wszyscy dobrze wiemy, że w sezonie jesienno-zimowym nie trudno o przeziębienie. Dzieje się tak za sprawą wirusów, bakterii, a także zimnej pogody, która dodatkowo osłabia nasz organizm. Bardzo ważne jest, aby w te chłodne dni zjeść gorący posiłek. Co więcej jeśli w zupie znajduje się cebula lub czosnek, dodatkowo wspieramy organizm w walce z wirusami i bakteriami.

  • Pamiętajmy o urozmaiconym doborze zup

Zdrowe nawyki żywieniowe, to nie tylko jedzenie ulubionej pomidorowej czy tradycyjnego rosołu! Każda z zup dostarcza odmiennych składników odżywczych, a urozmaicenie to podstawowa zasada, która chroni przed ich niedoborem lub nadmiarem. Co więcej szeroki repertuar zup w menu przedszkolaka czy ucznia to dodatkowy aspekt edukacyjny, który z pewnością zostanie już na całe życie.

Opracowała: Ewelina Szałańska

{"register":{"columns":[]}}