W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dzień Polskiej Żywności - 25 sierpnia

Dzień Polskiej Żywności - 25 sierpnia

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. Kupując produkty krajowe wspieramy przedsiębiorców, rolników i firmy działające na terenie Polski oraz dajemy wyraz nowoczesnego patriotyzmu. Producenci oznaczają swoje produkty poprzez znak nawiązujący do flagi- „PRODUKT POLSKI”. Nie wymagają one transportu na duże odległości, dzięki czemu nie muszą zawierać szkodliwych konserwantów by zachować świeżość.

Coraz więcej osób jest zainteresowanych ekologicznym stylem życia, także w kuchni, co powoduje rozwój polskich gospodarstw ekologicznych oraz zwiększony dostęp do prozdrowotnych produktów spożywczych.

Warto przypomnieć, że ONZ ogłosiła rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. Koniec wakacji to czas zbiorów i okazja do kulinarnych eksperymentów z rodzimymi produktami. Sałatki owocowe, koktajle warzywno- owocowe, pieczone patisony, zupy dyniowe, pasztet z cukinii, wszystko zdrowe, kolorowe i dostępne na wyciągnięcie ręki. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 2020 roku, w diecie Polaków powinny dominować warzywa i owoce – dobrze by stanowiły połowę tego co jemy. Badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość. Minimum to 400g warzyw i owoców dziennie, z zachowaniem proporcji więcej warzyw niż owoców.

Warzywa, owoce i ich przetwory w codziennym jadłospisie to fundament zdrowia!

 

Źródło:

 

Opracowała: Mariola Koziarz

{"register":{"columns":[]}}