Nadzór sanitarny nad tymczasowymi punktami gastronomicznymi i punktami sprzedaży
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie informuje, że regularnie i na bieżąco realizowane są kontrole sanitarne punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie trwania imprez organizowanych na terenie Miasta Krakowa.
W okresie od początku sierpnia do początku października 2025 r. skontrolowano łącznie 70 tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży, w tym:
- 10 tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprezy pn. „Międzynarodowe Tragi Sztuki Ludowej”, która odbyła się w dniach 8-24 sierpnia 2025 r. na płycie Rynku Głównego w Krakowie,
- 2 tymczasowe punkty gastronomiczne działające w trakcie imprezy pn. „8 BNP Paribas Green Film Festival”, która odbyła się w dniach 11-17 sierpnia 2025 r. w Krakowie na terenie zielonym przy Bulwarze Czerwieńskim,
- 16 tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprezy pn. „Festiwal Pierogów”, która odbyła się w dniach 13-17 sierpnia 2025 r. na płycie Małego Rynku w Krakowie,
- 16 tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprezy pn. „Gastro Miasto”, która odbyła się w dniach 30-31 sierpnia 2025 r. w Krakowie na terenie zielonym przy Bulwarze Czerwieńskim,
- 8 tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprezy pn. „Krakowie Miodobranie”, która odbyła się w dniach 5-7 września 2025 r. na Placu Wolnica w Krakowie,
- 9 tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprezy pn. „Jarmark na Św. Michała”, która odbyła się w dniach 26 września – 5 października 2025 r. na płycie Małego Rynku w Krakowie,
- 6 tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprezy pn. „Mlaskoty na Stawach”, która odbyła się w dniu 28 września na Placu na Stawach w Krakowie.
Podczas przeprowadzanych kontroli sanitarnych szczególną uwagę zwracano na stan sanitarnohigieniczny punktów oraz na warunki przygotowywania i przechowywania żywności. W toku czynności kontrolnych przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Krakowie stwierdzili w 21 tymczasowych punktach gastronomicznych i punktach sprzedaży niezgodności polegające na nieprzestrzeganiu obowiązujących przepisów prawa żywnościowego.
Do najczęściej odnotowanych nieprawidłowości należały m.in.:
- niewłaściwe przechowywanie środków spożywczych,
- brak środków do higienicznego mycia i suszenia rąk,
- nieprawidłowy stan sanitarnohigieniczny,
- brak orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych w miejscu wykonywania pracy.
W związku z ujawnionymi nieprawidłowościami:
- nałożono na osoby odpowiedzialne 12 grzywien w drodze mandatów karnych, na łączną kwotę 1 750 złotych,
- wydano polecenia pokontrolne mające na celu usunięcie stwierdzonych uchybień,
- udzielono osobom odpowiedzialnym pouczeń dotyczących konieczności szczególnej dbałości o jakość zdrowotną żywności wprowadzanej do obrotu oraz obowiązku niezwłocznego podejmowania działań naprawczych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości,
- wydano 21 decyzji administracyjnych dotyczących nałożenia opłat.