W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ocena stanu sanitarnohigienicznego tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprez/wydarzeń organizowanych na terenie Miasta Krakowa

Ogólna informacja

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny (PPIS) w Krakowie, w celu realizacji zadań z zakresu bieżącego nadzoru sanitarnego, do których należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczące warunków przygotowywania, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, a także nadzór nad jakością zdrowotną żywności, przeprowadził w okresie od marca do maja 2025 r. szereg kontroli tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży działających w trakcie imprez/wydarzeń organizowanych na terenie Miasta Krakowa, tj. podczas:

  • „Kiermaszu św. Józefa - Patrona Krakowa”, który odbył się w dniach 13-23 marca 2025 r. na Małym Rynku w Krakowie,
  • „Jarmarku Wielkanocnego”, który odbył się w dniach 10-21 kwietnia 2025 r. na płycie Rynku Głównego w Krakowie,
  • „Tradycyjnego Święta Rękawki”, które odbyło się w dniu 22 kwietnia 2025 r. przy Kopcu Krakusa w Krakowie,
  • „Majówki nad Wisłą”, która odbyła się w dniach 01-04 maja 2025 r. na Bulwarze Czerwieńskim w Krakowie.

Podczas kontroli sanitarnych szczególną uwagę zwracano na stan sanitarnohigieniczny oraz warunki przygotowywana i przechowywania żywności. W trakcie przeprowadzonych czynności kontrolnych przedstawiciele PPIS w Krakowie w części tymczasowych punktów gastronomicznych i punktów sprzedaży stwierdzili nieprawidłowości sanitarnohigieniczne, które były usuwane na bieżąco, w trakcie trwania kontroli. Ponadto pouczano osoby odpowiedzialne o konieczności zwracania szczególnej uwagi na jakość zdrowotną wprowadzanych do obrotu środków spożywczych, a w momencie stwierdzenia nieprawidłowości podejmowanie stosownych działań naprawczych.

Mając na uwadze bezpieczeństwo żywności oraz dobro konsumentów z punktu widzenia zdrowotnego i sanitarnohigienicznego PPIS w Krakowie informuje, że sukcesywnie przeprowadzane będą kolejne kontrole punktów gastronomicznych prowadzących działalność żywnościowo-żywieniową w trakcie trwania imprez/wydarzeń na terenie Miasta Krakowa.

Dodatkowo nadmienić należy, że z każdą kolejną kontrolą widoczna jest poprawa ich stanu sanitarnego, co świadczy o skuteczności prowadzonego nadzoru oraz wykonywanych działań edukacyjno-informacyjnych.

{"register":{"columns":[]}}