W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wielki Dzień Pszczół

Wielki Dzień Pszczół

Wielki Dzień Pszczół to ogólnopolskie święto, które obchodzimy 8 sierpnia, a jego intencją jest uzmysłowienie nam jak dużo im zawdzięczamy i jak mógłby wyglądać świat bez nich. Pszczoły zapylają kwiaty drzew i krzewów owocowych, warzyw i innych roślin owadopylnych. Bez pracy pszczół miodnych, trzmieli czy pszczół samotnic, rolnictwo nie mogłoby istnieć. Z tego względu Komisja Europejska ustanawia wykaz pestycydów zakazanych w użytkowaniu jako szkodzące pszczołom.

Co można zrobić, aby przyczynić się do ochrony pszczół?

  • W miarę możliwości wybieraj produkty rolnictwa ekologicznego, wolne od GMO są nie tylko zdrowsze dla Ciebie i Twojej rodziny, ale również ich produkcja nie zagraża pszczołom i jest przyjazna środowisku.

  • Staraj się wybierać produkty lokalne, z najbliższej okolicy, a jeśli to niemożliwe wybieraj żywność wyprodukowaną na terenie Unii Europejskiej.

  • Kupuj miód od certyfikowanych lub sprawdzonych lokalnych rolników. Unikaj miodów z etykietą „z poza Unii Europejskiej”, dzięki temu twój miód będzie zdrowszy, gdyż normy użycia pestycydów są bardziej restrykcyjne niż np. w Chinach.

  • Edukuj dzieci, zaciekaw je życiem pszczół, wspólnie je obserwujcie i dowiadujcie się o nich jak najwięcej.

Miód

W zależności od pory kwitnienia poszczególnych kwiatów oraz dostępu do różnych roślin pszczoły miodne wytwarzają miody o różnych właściwościach np. miód wielokwiatowy, lipowy, gryczany, akacjowy, wrzosowy, spadziowy czy rzepakowy. Miody przyjmują różne barwy i konsystencje od jasnożółtych po ciemnobrązowe. Miód jest bogaty w cukry, aminokwasy, mikro i makroelementy w tym w żelazo
i magnez. Aby zachował najcenniejsze właściwości należy go dodawać do lekko schłodzonych potraw i napojów. Miodów o stałej konsystencji (skrystalizowanej) nie należy podgrzewać. Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem i nie wpływa na jego jakość. Na jakość miodu nie wpływa także łyżeczka, którą go nabieramy- może być metalowa. Jednak nabierając porcję miodu warto pamiętać, że łyżeczka zawsze powinna być czysta, aby nie wprowadzać bakterii, które mogą powodować psucie pozostałej części. Należy pamiętać, że dzieciom poniżej 1 roku życia w ogóle nie powinno podawać się miodu.

Znane są prozdrowotne właściwości spożywania miodu, w zależności od jego gatunku.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie realizuje przedszkolny program edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, w którym także istotną rolę odgrywa temat ochrony pszczół i korzyści ze spożywania miodu.

 

Źródło:

 

 

Opracowała: Mariola Koziarz

{"register":{"columns":[]}}