W ramach nadzoru pracownicy inspekcji sanitarnej kontrolują pracodawców pod względem:
zapewnienia profilaktycznej opieki lekarskiej nad pracownikami
ocenę zdrowotną warunków środowiska pracy
wykonywania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia: fizyczne, chemiczne, biologiczne występujących w środowisku pracy oceniając poziom narażenia zawodowego na stanowiskach pracy.
prawidłowości prowadzenia rejestru czynników szkodliwych dla zdrowia występujących na stanowiskach pracy i kart pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia, rejestrów czynników i procesów rakotwórczych,
prawidłowości sporządzenia oceny ryzyka zawodowego wynikającą z zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia,
utrzymania należytego stanu sanitarno – higienicznego zakładów pracy
przeprowadzenie dochodzenia epidemiologicznego w przypadku podejrzenia choroby zawodowej u pracownika
poprawności składowania, magazynowania i oznakowania niebezpiecznych substancji/mieszanin chemicznych stosowanych w działalności zakładu uwzględniając zalecenia zawarte w karcie charakterystyki,
zapewnienia odpowiednich warunków pracy przy usuwaniu wyrobów zawierających azbest,
zakazu wprowadzania do obrotu lub wytwarzania środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych