W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Prowadzimy nadzór nad warunkami produkcji i obrotu, bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, transportu oraz warunkami żywienia zbiorowego.

e-mail: higiena_zywnosci.psse.srodawlkp@sanepid.gov.pl
telefon: 61 286 70 89

Znakowanie żywności

Obowiązek znakowania środków spożywczych wynika z art. 9 rozporządzenia (UE) Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 listopada 2011 r. (Dz. U. L. 304 z 22.11.2011, s. 18) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Na opakowaniu każdego środka spożywczego powinny się znaleźć co najmniej następujące informacje:

  1. Nazwa żywności.
  2. Wykaz składników.
  3. Wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie.
  4. Ilość określonych składników lub kategorii składników.
  5. Ilość netto żywności.
  6. Data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
  7. Wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia.
  8. Nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym.
  9. Kraj lub miejsce pochodzenia.
  10. Instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione.
  11. W odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2 % objętościowo, rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu.
  12. Informacja o wartości odżywczej.

Ponadto oznakowanie środka spożywczego nie może wprowadzać w błąd, w szczególności:

  1. Co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji.
  2. Przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których on nie posiada.
  3. Przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości, zwłaszcza przez szczególne podkreślanie obecności lub braku określonych składników lub składników odżywczych.
  4. Przez sugerowanie poprzez wygląd, opis lub prezentacje graficzne, że chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik naturalnie obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym komponentem lub innym składnikiem.

Z zastrzeżeniem odstępstw przewidzianych w prawie Unii mającym zastosowanie do naturalnych wód mineralnych i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego informacje na temat żywności nie mogą przypisywać jakiemukolwiek środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób ludzi bądź też odwoływać się do takich właściwości.

Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej obejmuje następujące elementy:

  1. Wartość energetyczną.
  2. Ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.

W odpowiednich przypadkach można zamieścić – bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej – komunikat wskazujący, że zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu. Treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona informacją o ilości jednego lub większej liczby z następujących składników:

  1. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
  2. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
  3. Alkohole wielowodorotlenowe.
  4. Skrobia.
  5. Błonnik.
  6. Witaminy i składniki mineralne.
Porady grzybowe

Klasyfikator grzybów udziela porad grzybowych w zakresie określenia przynależności gatunkowej grzybów świeżych, od poniedziałku do piątku w godz. 7.25 – 9.00  w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Środzie  Wielkopolskiej, ul. Żwirki i Wigury 1 (piętro I).

Porad udzielają pracownicy inspekcji sanitarnej - specjaliści (klasyfikatorzy grzybów), którzy ukończyli odpowiedni kurs grzyboznawczy. Porady są bezpłatne.
Specjaliści przeglądają wszystkie dostarczone grzyby i dokonują oceny gatunkowej każdego owocnika. Gatunki niejadalne, trujące lub też owocniki, które nie nadają się do spożycia, zostają odrzucone.

Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności

Aktualne ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności znajdują się na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego.

 

Zadania sekcji:

  • realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności oraz przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności,
  • przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie  z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
  • ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz  z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń,
  • sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w nadzorowyanych obiektach,
  • udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych,
  • prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej,
  • sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością,
  • wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę,
  • prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej,
  • pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności,
  • podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) w odniesieniu do żywności,
  • prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.

Materiały

Poradnik dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzecego pochodzenia
Poradnik-dobrej-praktyki-higienicznej-i-produkcyjnej-przy-produkcji-zywnosci-niezwierzecego-pochodzenia-1.pdf 1.83MB
Rolniczy handel detaliczny
Rolniczy-handel-detaliczny.pdf 0.25MB
Rolniczy handel detaliczny żywności pochodzenia roślinnego
Rolniczy-handel-detaliczny-zywnosci-pochodzenia-roslinnego-prezentacja-1.pdf 1.17MB
Środki spożywcze oraz żywienie dzieci
Srodki-spozywcze-oraz-zywienie-dzieci.pdf 0.18MB
Normy żywienia
Normy-zywienia.pdf 0.13MB
Ulotka podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Ulotka-podstawowe-zasady-bezpiecznego-grzybobrania.pdf 3.97MB
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Materialy-i-wyroby-przeznaczone-do-kontaktu-z-zywnoscia.pdf 0.23MB
{"register":{"columns":[]}}