W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Powszechny program szczepień w szkołach

19.09.2025

459329197_923755416449314_2076808171157287996_n

Rozpoczął się Nowy Rok Szkolny 2025/2026 a wraz z nim nowe wyzwania i cele.

W czwartkowe popołudnie w Szkole Podstawowej im. Gen J. H. Dąbrowskiego w Starkówcu Piątkowskim, uczestniczyliśmy spotkaniu Dyrekcji z rodzicami uczniów.

Tematyka spotkania dotyczyła:

- powszechnego programu szczepień przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego HPV w szkołach

- deklaracji rodziców w sprawie uczestnictwa dzieci w nowym przedmiocie Edukacja Zdrowotna, który od września został wprowadzony do szkół,

- Kampanii informacyjnych ph. „Jesień bez infekcji” oraz „Eat2Safe”

- profilaktyki wszawicy.

Podczas spotkania staraliśmy się przybliżyć istotną tematykę szczepień przeciwko wirusowi HPV u dzieci oraz szczepień zalecanych w okresie jesiennym, przypomnieć o możliwościach ochrony przed infekcjami włączając się do ogólnopolskiej kampanii "Jesień bez infekcji". Zachęcaliśmy także do udziału dzieci w nowym przedmiocie Edukacja Zdrowotna, który ma za zadanie poprawić stan wiedzy naszego społeczeństwa w tematach dotyczących naszego zdrowia.

Nie zapominajmy, że szczepienia przeciwko wirusowi HPV powodują wytworzenie odporności i uniknięcie zakażenia wirusem HPV a co za tym idzie, znacząco obniżają ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy oraz wielu innych chorób w tym  nowotworów.

Kampania „Jesień bez infekcji” przypomina, że szczepienia to inwestycja w zdrowie – nasze i naszych bliskich. Wspólnie możemy zmniejszyć liczbę zachorowań, hospitalizacji i powikłań w sezonie jesienno-zimowym poprzez skorzystanie z dostępnych, refundowanych szczepień.

Celem #Safe2EatEU jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.

 

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}