Kierownik
mgr Anna Bąk
Zadania
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowych kontroli żywności i przedmiotów użytku;
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego;
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji produktów kosmetycznych i ich obrotu;
- Nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi i tymczasowymi, targowiskami i imprezami masowymi;
- Nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach szkolno – wychowawczych;
- Nadzór nad warunkami sprzedaży i przetwórstwa grzybów;
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną wprowadzaną do obrotu;
- Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
- Pobieranie do badań próbek żywości, próbek sanitarnych, próbek produktów kosmetycznych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustalonym planem oraz realizacja całorocznego planu poboru próbek w ramach monitoringu żywności oraz urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi wytycznymi;
- Powadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych w zakresie sprawowanego nadzoru sanitarnego;
- Udzielanie instruktażów pracownikom kontrolowanych zakładów;
- Opracowywanie materiałów i informacji dotyczących stanu sanitarnego w nadzorowanych zakładach;
- Ocena działania kontroli wewnętrznej oraz ocena i analiza systemu GHP,GMP,HACCP w nadzorowanych zakładach;
- Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
- Nadzór nad nowa żywnością, w tym GMO;
- Sprawowanie nadzoru nad suplementami diety, żywnością przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego i środkami spożywczymi zastępującymi całodzienną dietę do kontroli masy ciała;
- Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Stacji w zakresie zagadnień związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności, produktów kosmetycznych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Współpraca z innymi służbami kontrolnymi m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zgodnie z zawartymi porozumieniami, a ponadto z Inspekcją Handlową oraz Policją, a także organami samorządowymi.