W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Informacje ogólne

Kierownik


mgr Anna Bąk

Zadania

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:

  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowych kontroli żywności i przedmiotów użytku;
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w  zakładach żywienia zbiorowego;
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji produktów kosmetycznych i ich obrotu;
  • Nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi i tymczasowymi, targowiskami i imprezami masowymi;
  • Nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach szkolno – wychowawczych;
  • Nadzór nad warunkami sprzedaży i przetwórstwa grzybów;
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną wprowadzaną do obrotu;
  • Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
  • Pobieranie do badań próbek żywości, próbek sanitarnych, próbek produktów kosmetycznych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustalonym planem oraz realizacja całorocznego planu poboru próbek w ramach monitoringu żywności oraz urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi wytycznymi; 
  • Powadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych w zakresie sprawowanego nadzoru sanitarnego;
  • Udzielanie instruktażów pracownikom kontrolowanych zakładów;
  • Opracowywanie materiałów i informacji dotyczących stanu sanitarnego w nadzorowanych zakładach;
  • Ocena działania kontroli wewnętrznej oraz ocena i analiza systemu GHP,GMP,HACCP w nadzorowanych zakładach;
  • Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
  • Nadzór nad nowa żywnością, w tym GMO;
  • Sprawowanie nadzoru nad suplementami diety, żywnością przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego i środkami spożywczymi zastępującymi całodzienną dietę do kontroli masy ciała;
  • Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Stacji w zakresie zagadnień związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności, produktów kosmetycznych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Współpraca z innymi służbami kontrolnymi m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zgodnie  z zawartymi porozumieniami, a ponadto z Inspekcją Handlową oraz Policją, a także organami samorządowymi. 

 

Pliki do pobrania
{"register":{"columns":[]}}