W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Informacje ogólne

Kierownik


mgr Anna Bąk

Zadania

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:

  • kontrola i nadzór sanitarny warunków produkcji, przechowywania, obrotu i jakości zdrowotnej żywności, kosmetyków, oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu procesów żywnością,
  • kontrola procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym dla ochrony zdrowia ludzkiego.

    Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez :

  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu żywność, substancje pomagające w przetwarzaniu, dozwolone substancje dodatkowe oraz inne składniki żywności, kosmetyki, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz nad środkami transportu służącymi do przewozy żywności,
  • nadzór sanitarny nad handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami okolicznościowymi,
  • nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach szkolno - wychowawczych,
  • wydawanie postanowień zabezpieczających żywność w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do jej zdrowotnej jakości, do czasu przeprowadzenia niezbędnych badań,
  • nadzór nad warunkami sprzedaży grzybów,
  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną wprowadzaną do obrotu,
  • udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
  • pobieranie do badania próbek żywości, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności, kosmetyków, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z ustalonym planem,
  • pobieranie do badania próbek sanitarnych w związku ze sprawowanym nadzorem, zgodnie z ustalonym planem,
  • prowadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych w zakresie sprawowanego nadzoru sanitarnego,
  • udzielanie instruktażów pracownikom kontrolowanych obiektów,
  • opracowywanie materiałów i informacji dotyczących stanu sanitarnego w nadzorowanych obiektach,
  • ocenę działania kontroli wewnętrznej oraz ocenę i analizę systemu GHP,GMP,HACCP w nadzorowanych obiektach,
  • działania w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (system RASFF),
  • nadzór nad nowa żywnością, w tym GMO,
  • współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Stacji w zakresie zagadnień związanych z nadzorem higieny żywności, kosmetyków oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • współpraca z Państwową Inspekcją Weterynaryjną w ramach przyjętych porozumień między Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym a Powiatowym Lekarzem Weterynarii.

 

{"register":{"columns":[]}}