W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia

  1. nadzór   nad   warunkami   produkcji,   transportu,   przechowywania   i   sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego,
  2. nadzór  nad  warunkami  zdrowotnymi  produkcji  i  obrotu  materiałami  i  wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
  3. nadzór nad jakością zdrowotną żywności,
  4. realizacja   zadań   w   ramach   Systemu   Wczesnego   Ostrzegania   o   Produktach Niebezpiecznych RASFF,
  5. pobór  próbek środków  spożywczych  oraz  materiałów  i  wyrobów  przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań w Zintegrowanym Systemie Badania Żywności,
  6. ocena  jakości  zdrowotnej  próbek żywności  krajowej  i  importowanej,  materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  7. prowadzenie   dochodzeń   epidemiologicznych   w   ogniskach   zatruć   i   zakażeń pokarmowych,
  8. przygotowanie   projektów   decyzji   w   związku   ze   stwierdzeniem   naruszenia warunków   higienicznych   i   zdrowotnych   w   obiektach   produkcji   i   obrotu żywnością, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz warunkami żywienia zbiorowego,
  9. opracowywanie analiz, ocen i sprawozdań w zakresie utrzymania stanu sanitarno-higienicznego zakładów produkcji i obrotu żywnością,
  10. prowadzenie  teoretycznej  jakościowej  oceny  jadłospisów  w  zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego,
  11. wykonywanie  zadań  wynikających  z  porozumień  zawartych  między  Państwową Inspekcją   Sanitarną,   a   Inspekcją   Weterynaryjną   oraz   innymi   inspekcjami, organami i urzędami,
  12. wykonywanie prac problemowych zlecanych przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego oraz Głównego Inspektora Sanitarnego,
  13.  uczestniczenie  w  działaniach  szkoleniowych  w  celu  upowszechniania  wiedzy  o zasadach   racjonalnego żywienia,   promocji   zdrowia,   zachowania   higieny   i zapobiegania zatruciom pokarmowym.

 

{"register":{"columns":[]}}