W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności

​​​​​​​Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  1. realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów
    i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów
    o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;
  2. przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie
    z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132);
  3. ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
    z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
  4. sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
  5. udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
  6. prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  7. przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  8. sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;
  9. wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały
    i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
  10. wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu;  
  11. prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej
    i samorządowej;
  12. pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
  13. podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
  14. prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.

Materiały

Zadania PIS
PREZENTACJA-GIS-BŻ-2.pdf 1.28MB
{"register":{"columns":[]}}