W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:

  • określanie priorytetów działań, wytycznych do działalności PPIS w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, na podstawie wskazań i wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego oraz władz wojewódzkich;
  • opracowywanie oraz nadzór nad realizacją wojewódzkiego planu pobierania próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – na podstawie planu krajowego, produktów kosmetycznych oraz wskazań do oceny jakości oraz sposobu żywienia, pobierania próbek sanitarnych, z wykorzystaniem systemu Epibaza,
  • pozyskiwanie i gromadzenie informacji z powiatowych stacji, sporządzanie zbiorczych ocen, analiz na podstawie materiałów kontrolnych oraz informacji z realizacji planów, wytycznych i wskazań,
  • koordynowanie na poziomie wojewódzkim zagadnień związanych z opracowaniem, wdrożeniem i funkcjonowaniem monitoringu zanieczyszczeń żywności, w tym pozostałości pestycydów na podstawie wskazań Głównego Inspektora Sanitarnego;
  • pełnienie roli administratora wojewódzkiego systemu elektronicznego EPIBAZA – moduł „Bezpieczeństwo żywności”;
  • planowanie, organizacja i prowadzenie szkoleń merytorycznych dla kierowników/pracowników pionu bezpieczeństwa żywności i żywienia powiatowych oraz wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznych;
  • koordynacja i prowadzenie działań w ramach sieci powiadamiania i współpracy, opartej
    o System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF) oraz system współpracy i pomocy administracyjnej (AAC), w tym z wykorzystaniem elektronicznego systemu iRASFF;
  • koordynowanie na poziomie województwa spraw związanych z żywnością genetycznie zmodyfikowaną (GMO);
  • koordynowanie i nadzór nad prowadzeniem na poziomie województwa spraw związanych z nadzorem nad suplementami diety, żywnością dla określonych grup, środkami spożywczymi, do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w rozporządzeniu Komisji WE nr 1925/2006 z dnia 20.12.2006 oraz nową żywnością;
  • koordynowanie i nadzór nad jakością oraz sposobem żywienia w zakładach żywienia zbiorowego;
  • koordynowanie nadzoru Państwowej Inspekcji Sanitarnej szczebla powiatowego nad importem/eksportem środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • pełnienie roli administratora wojewódzkiego systemu elektronicznego TRACES- NT;
  • koordynowanie i nadzór nad realizacją przepisów o produktach kosmetycznych na obszarze województwa podlaskiego;
  • koordynowanie i nadzór nad realizacją przepisów o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • koordynowanie i nadzór na obszarze województwa realizacji „Planu działania dotyczącego produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego realizowanego w ramach Porozumienia z dnia 20 stycznia 2015 r. w sprawie współdziałania Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego”;
  • audytowanie zgodności postępowania pionu bezpieczeństwa żywności i żywienia jednostek organizacyjnych Państwowej Inspekcji Sanitarnej z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 652/2017 z dnia 15.03.2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego (…);
  • udział oraz koordynowanie na poziomie województwa podlaskiego misji przedstawicieli Komisji Europejskiej Dyrektoriatu SANTE–F ds. Audytów Zdrowia i Żywności oraz Analiz, dokonujących oceny pracy pionów bezpieczeństwa żywności i żywienia w różnych obszarach uregulowanych ustawodawstwem żywnościowym;
  • opracowanie na poziomie województwa wkładu z realizacji wieloletniego krajowego planu kontroli oraz raportów wynikających z tych planów, wg wskazań i wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego i w oparciu o zapisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 652/2017 z dnia 15.03.2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego (…);
  • rozpatrywanie spraw dotyczących wymierzania kar pieniężnych w drodze decyzji, w trybie i na zasadach określonych art. 104 ustawy z dnia  25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
  • prowadzenie działań informacyjno-edukacyjnych kierowanych do społeczeństwa województwa podlaskiego w celu umacniania i kształtowania właściwych postaw oraz zachowań prozdrowotnych, poszerzania wiedzy oraz propagowania zasad racjonalnego żywienia, między innymi poprzez współpracę z innymi komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji, głównie pionem promocji zdrowia, a także środkami masowego przekazu, innymi instytucjami i placówkami;
  • współpraca z Inspekcją Weterynaryjną, Policją, Krajową Administracją Skarbową, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i innymi organami, w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, zgodnie z istniejącymi porozumieniami i przepisami prawa;
  • koordynowanie i nadzór nad realizacją innych zagadnień objętych ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
{"register":{"columns":[]}}