Suplementy diety

15.12.2025

BANER O SUPLEMENTACH DIETY

Definicja:

Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będącym skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie.

Suplement diety może być wprowadzony w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego1.

 

art. 3 ust. 3 pkt 39 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448 ze zm.)

Wymagania ogólne dotyczące suplementów diety oraz żywności wzbogacanej

Suplementy diety oraz  żywność wzbogacana muszą spełniać wymagania ogólne określone w przepisach prawa żywnościowego dla środków spożywczych powszechnie spożywanych, oraz dodatkowo wymagania szczegółowe określone w odpowiednich przepisach szczegółowych. 

Podstawowe wymagania zdrowotne odnoszące się do znakowania żywności zawarte są w dziale II ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Przepisy te dotyczą m.in. substancji dodatkowych i enzymów spożywczych, aromatów i rozpuszczalników, zanieczyszczeń żywności, napromieniania żywności promieniowaniem jonizującym, znakowania żywności oraz oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

W ww. dziale II ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia zamieszczono także dwa rozdziały odnoszące się bardziej szczegółowo do suplementów diety oraz wzbogacania żywności (rozdział 7), jak również żywności wprowadzanej po raz pierwszy do obrotu (rozdział 8).

Dodatkowo w zakresie znakowania tych kategorii żywności zastosowanie mają:

  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004) (Dz.Urz.UE.L Nr 304, str. 18 ze zm.),

  • rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz.Urz.UE.L Nr 404, str. 9 ze zm.),

  • rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci (Dz.Urz.UE.L Nr 136, str. 1 ze zm.),

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności z dnia 13 Marca 2024 r. (Dz.U. z 2024 r. poz. 420),

Szczegółowe wymagania prawne dotyczące suplementów diety

Suplementy diety oraz żywność wzbogacana podlegają obowiązkowi powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej2.

Główny Inspektor Sanitarny prowadzi rejestr produktów objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o których mowa w art. 29 ust. 1 ustawy.

Maksymalny dopuszczalny poziom zawartości witamin i składników mineralnych oraz innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny zapewnia, że zwykłe stosowanie suplementu diety zgodnie z informacją zamieszczoną w oznakowaniu będzie bezpieczne dla zdrowia i życia człowieka.

Szczegółowe wymagania odnoszące się do składu  i oznakowania suplementów diety określone są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz.U. z 2023 r. poz. 79 ze zm.).

Z §5 ust. 2 ww. rozporządzenia wynika m.in., że suplementy diety wprowadzane do obrotu znakuje się umieszczając na opakowaniu następujące informacje:

  1. określenie „suplement diety”,
  2. nazwy kategorii substancji odżywczych lub substancji charakteryzujących produkt lub wskazanie charakteru tych substancji,

  3. porcję produktu zalecaną do spożycia w ciągu dnia,

  4. ostrzeżenie dotyczące nieprzekraczania zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia,

  5. stwierdzenie, że suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety,

  6. stwierdzenie, że suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Zawartość witamin i składników mineralnych oraz innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny obecnych w suplemencie diety deklaruje się w oznakowaniu w postaci liczbowej; jednostki używane do określania zawartości witamin i składników mineralnych muszą być zgodne z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia3.

Deklarowane w oznakowaniu zawartości witamin i składników mineralnych oraz innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny podaje się w przeliczeniu na zalecaną przez producenta do spożycia dzienną porcję produktu4.

Informacje o zawartości witamin i składników mineralnych podaje się również w procentach w stosunku do referencyjnych wartości spożycia (dla osób dorosłych) określonych w pkt 1 części A załącznika XIII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/20115

Oznakowanie, prezentacja i reklama suplementów diety nie mogą zawierać informacji stwierdzających lub sugerujących, że zbilansowana i zróżnicowana dieta nie może dostarczyć wystarczających dla organizmu ilości składników odżywczych. Prezentacja i reklama suplementów diety nie może również sugerować działania leczniczego.

 

2 art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448 ze zm.)

3 §5 ust. 3 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz.U. z 2023 r. poz. 79 ze zm.)

4 §5 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz.U. z 2023 r. poz. 79 ze zm.)

Elektroniczny system powiadomień

Powiadomienie o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu (suplementy diety, żywność wzbogacana, żywność dla określonych grup).

Procedura składania powiadomień została opisana w art. 29 ustawy  z dnia 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia . Powiadomienia dokonuje się w formie dokumentu elektronicznego poprzez wprowadzenie danych do elektronicznego formularza.

Należy podkreślić, iż za dzień złożenia powiadomienia uznaje się dzień otrzymania przez Głównego Inspektora Sanitarnego powiadomienia opatrzonego kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub własnoręcznym podpisem6. Dostęp do elektronicznego formularza powiadomienia znajduje się w zakładce: Elektroniczny System Powiadamiania.

Dane obowiązkowe, jakie powinny znaleźć się w powiadomieniu7:

  1. nazwa produktu oraz jego producenta,

  2. postać produktu, w jakiej jest on wprowadzany do obrotu,

  3. wzór oznakowania w języku polskim,

  4. kwalifikację/rodzaj środka spożywczego przyjętą przez podmiot działający na rynku spożywczym,

  5. skład jakościowy obejmujący dane dotyczące składników zawartych w produkcie, w tym substancji czynnych,

  6. skład ilościowy składników,

  7. imię i nazwisko albo nazwę, adres oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP) podmiotu powiadamiającego o pierwszym wprowadzeniu do obrotu.

Przedsiębiorca w toku weryfikacji powiadomienia może zostać poproszony o korektę powiadomienia lub dostosowania zakresu danych w powiadomieniu ze względu na konieczność uszczegółowienia informacji w rejestrze.

 

5§5 ust. 5 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz.U. z 2023 r. poz. 79 ze zm.)

6art. 29 ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448 ze zm.)

7art. 29 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448 ze zm.)

Zespół do spraw Suplementów Diety

Zespół do spraw Suplementów Diety jest organem opiniodawczo-doradczym Głównego Inspektora Sanitarnego działającym na podstawie art. 9 ust. 2a ustawy z dnia 14 marca 1985 r.  o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2024 r. poz. 416). Zespół utworzony jest w ramach Rady Sanitarno-Epidemiologicznej.

Do zadań Zespołu należy m.in.:

  1. wsparcie  merytoryczne  i naukowe  Głównego  Inspektora  Sanitarnego  przy wyjaśnianiu okoliczności dotyczących produktów objętych powiadomieniem, o których mowa 
    w art. 30 ust.1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, poprzez opracowywanie pisemnych opinii  w formie uchwał podejmowanych większością głosów członków Zespołu;

  2. przygotowanie  listy  składników  roślinnych  z uwzględnieniem  ich maksymalnych dawek w suplementach diety;

  3. określanie  maksymalnych  dawek  witamin  i składników  mineralnych w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety, powyżej których wykazują one działanie lecznicze;

  4. monitorowanie interakcji i działań niepożądanych suplementów diety8.

Uchwała Zespołu do spraw Suplementów Diety - GIS

 

Substancje niedozwolone w suplementach diety

W trosce o bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów, przypominamy, że w Polsce obowiązuje zakaz stosowania niektórych substancji do produkcji żywności w tym w suplementach diety. 

Wykaz tych substancji znajduje się w załączniku Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz. U. 2024, poz. 420), i należą do nich m.in.:

  • Chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny,

  • Pieprz metystynowy (Piper methysticum),

  • Pankreatyna,

  • Ibutamoren.

  • DMAA,

  • Ligandrol,

  • Ostaryna,

  • Andaryna,

  • Rad-140,

  • Świerzbiec właściwy,

  • Ewodiamina,

  • Grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs),

  • Higenamina,

  • Hordenina,

 

Obowiązki przedsiębiorców

Przedsiębiorcy wprowadzający suplementy diety muszą zapewnić, aby produkty te nie zawierały substancji niedozwolonych, oraz spełniały wymogi dotyczące dozwolonych form chemicznych, limitów
i warunków stosowania.

Państwowa Inspekcja Sanitarna systematycznie monitoruje rynek suplementów diety, podejmując działania edukacyjne i kontrolne, mające na celu ochronę zdrowia publicznego.

 

8 art. 9 ust. 2b Ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej z dnia 14 marca 1985 r. (Dz.U. z 2024 r. poz. 416).

 

Materiały

Co warto wiedziec o suplementach diety - Poradnik Konsumencki
05​_Co​_warto​_wiedziec​_o​_suplementach​_diety​_poradnik​_konsumencki.pdf 0.90MB
{"register":{"columns":[]}}