W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Festiwal sera w gminie Achmeta w Gruzji

17.12.2021

W ostatni weekend listopada w Alaverdi, w regionie Kachetia, odbył się Festiwal Sera, wydarzenie promujące bogactwo regionalnych wyrobów, wśród których prym wiodły lokalne gruzińskie sery. Spotkanie było częścią projektu rozwojowego finansowanego ze środków Polskiej pomocy, realizowanego od 2021 roku przez Caritas Polska wraz z organizacją partnerską BRIDGE.

Kawałki sera leżą na tacach, w tle stoją słoiki i suszone kwiaty

Jednym z celów projektu jest wspieranie lokalnych rolników w rozwijaniu przedsiębiorczości i wdrażaniu standardów w produkcji sera.

W wydarzeniu wzięło udział 7 lokalnych producentów serów, którzy mieli okazję sprzedać oraz opowiedzieć o swoich wyrobach. Odwiedzający mogli skosztować serów takich, jak słynna gruzińska guda i chogi z regionu Tusheti. Na Festiwalu pojawili się też inni wystawcy lokalnych i naturalnych produktów przygotowywanych w regionie - miodów, dżemów, chleba czy herbaty. Poza degustacją i możliwością zakupu produktów prosto od producentów, na odwiedzających czekały też inne atrakcje np. pokaz robienia popularnego słodkiego przysmaku czurczchela, występ zespołu tradycyjnej muzyki gruzińskiej oraz masterclass produkcji serów - sulguni i tenili. W punkcie demonstracyjnym produkcji sera można było prześledzić cały proces powstawania produktu. Warsztat odsłonił nie tylko tajniki produkcji, ale też pokazał, jak w całym procesie zachować standardy bezpieczeństwa w produkcji żywności. 

Takie wydarzenia są bardzo cenne, szczególnie dla lokalnych producentów. Pokazują, jak lepiej mogą przygotować swoje produkty, a dzięki temu, otwierają im drzwi do szerszych rynków zbytu. Dzięki wsparciu organizacji takich, jak Caritas Polska i BRIDGE, rolnicy mają szansę skorzystać z takiej edukacji - mówi prowadząca warsztat Ana Mikadze-Chikvaidze.

Popularyzacja wiedzy i ułatwianie budowania kontaktów pomiędzy rolnikami były bardzo ważnym elementem tego spotkania, ponieważ na co dzień producenci nie mają zbyt wielu okazji, żeby się poznać czy wymienić dobrymi praktykami.

To wydarzenie jest początkiem szerszej promocji projektu, który możemy realizować dzięki wsparciu finansowemu z programu Ministerstwa Spraw Zagranicznych Polska pomoc - i bardzo za nią dziękujemy. Kolejne działania w projekcie skupią się na edukacji w całym procesie produkcji sera po to, aby spełniał najwyższe standardy - powiedziała nam Nino Kareli, szefowa BRIDGE i organizatorka wydarzenia.

Projekt „Wsparcie i promocja lokalnej przedsiębiorczości oraz jakości produkcji sera w gminie Achmeta, region Kachetia, Gruzja” zaplanowany został do realizacji na 3 kolejne lata. W ramach przedsięwzięcia przeprowadzone będą m. in. cykliczne spotkania z wybranymi do udziału w projekcie producentami serów w obszarach takich, jak bezpieczeństwo i higiena produkcji, promocja i marketing sprzedaży sera oraz efektywnego prowadzenia działalności gospodarczej. Powstanie też certyfikowany szlak sera dla regionu Kachetii, pod patronatem Departamentu Turystyki gruzińskiego Ministerstwa Kultury.

Zdjęcia (15)

{"register":{"columns":[]}}