W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Guria Fresh! Samorządowe Modele Wsparcia Przedsiębiorczości Wiejskiej: Tarczyn - Chokhatauri (moduł 2)

Widoczny jest screen z wywiadu, na ekranie widać mężczyznę podpisanego Nika Gongliashvili, z tyłu logo Polska pomoc

Projekt został zrealizowany w ramach współpracy partnerskiej pomiędzy gminą Tarczyn (Polska) a gminą Chokhatauri (Gruzja). Region Guria, w którym zlokalizowana jest gmina Chokhatauri, charakteryzuje się trudnymi warunkami naturalnymi, a dodatkowe ograniczenia wynikające z pandemii COVID-19 znacząco wpłynęły na sektor turystyki, stanowiący istotne źródło dochodu dla lokalnej gospodarki. Jednocześnie Guria pozostaje regionem wyspecjalizowanym w produkcji owoców, w szczególności owoców miękkich jak maliny, jagody czy winogrona. W 2023 roku zrealizowano I moduł projektu. W ramach drugiego modułu projektu zorganizowano konsultacje pomiędzy polskimi i gruzińskimi ekspertami, które odbyły się w formule okrągłego stołu dot. strategii brandingu oraz certyfikacji produktów lokalnych. Polscy eksperci przekazali wiedzę i doświadczenie w zakresie wspierania przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, ze szczególnym uwzględnieniem produkcji owoców miękkich oraz sadownictwa. Równolegle zorganizowano warsztaty dla lokalnych rolników, podczas których omówiono tematy poruszane w trakcie konsultacji eksperckich. W celu wsparcia lokalnego przetwórstwa zakupiono wyposażenie produkcyjne dla Inkubatora Owoców Gurii, obejmujące m.in. półautomatyczną myjkę do owoców, prasę do owoców oraz pasteryzator. Zakupione urządzenia umożliwiły uruchomienie linii produkcyjnej do produkcji soków. W ramach działań promocyjnych stworzono stronę internetową prezentującą ofertę lokalnych producentów. Dodatkowo przygotowano filmy promocyjne oraz nagrano serię podcastów poświęconych dobrym praktykom w zakresie promocji i certyfikacji produktów lokalnych. Projekt został również zaprezentowany podczas Festiwalu Owoców Gurii.

Realizacja projektu przyczyniła się do wsparcia lokalnych strategii rozwojowych ukierunkowanych na wzrost gospodarczy. Działania projektowe miały bezpośredni wpływ na tworzenie nowych miejsc pracy w sektorze przetwórstwa rolnego.

Numer projektu: DWR/PPR 2023 (jst)/003/2/2024

Miejsce realizacji: Gruzja

Podmiot realizujący: Gmina Tarczyn

Zatwierdzona kwota dotacji: 478 300 PLN

{"register":{"columns":[]}}