W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Materiały edukacji globalnej o bezpieczeństwie żywnościowym i odpowiedzialnej konsumpcji

14.10.2022

W związku z obchodami Światowego Dnia Żywności, który jest obchodzony 16 października zapraszamy do skorzystania z materiałów edukacji globalnej na temat żywności.

Plakat z napisem Światowy Dzień Żywności 2022.

Bajka „Tosia odkrywa czekoladę” - w przystępny sposób tłumaczy skomplikowany proces tworzenia tego przysmaku i ideę sprawiedliwego handlu

Plansza „Skąd przyjechało Twoje jedzenie” - wizualizacja pokazująca w jak dużym stopniu zależymy od reszty świata

Animacja „Skąd się bierze głód - najpilniej strzeżona tajemnica XXI wieku” https://www.youtube.com/watch?v=ZGwsDYiw-vs - w 5 minut wyjaśnia główne przyczyny powstawania głodu na świecie

Ćwiczenie „Żywność a konflikty zbrojne” - scenariusz zajęć do wykorzystania na lekcjach geografii o wpływie konfliktów zbrojnych na produkcję żywności na przykładzie wojny w Ukrainie

Webinarium „Suwerenność żywnościowa a Cele Zrównoważonego Rozwoju” - o suwerenności żywnościowej, produkcji żywności i o tym jaki wpływ na te kwestie mamy my wszyscy - jako konsumenci

Publikacja „Przede wszystkim żywność! Aktywizm w dobie kryzysu klimatycznego” - poradnik o działaniach na rzecz suwerenności żywnościowej

Publikacja „Prawo do żywności” - materiały teoretyczne oraz ćwiczenia dla nauczycieli

„Scenariusz dotyczący bezpieczeństwa żywnościowego” - scenariusz lekcji ma na celu przedstawienie uczennicom i uczniom inicjatyw promujących zrównoważone konsumpcję i rolnictwo (Rolnictwo Wspierane przez Społeczność, kooperatywa spożywcza, freeganizm, dekonsumpcja, gospodarka dobra wspólnego)

Kurs edukacyjny „Wyzwania związane z głodem i współczesnym systemem żywnościowym”  - kurs poruszający problem głodu, wyzwania współczesnego systemu żywnościowego, suwerenności żywnościowej oraz lokalne systemy żywnościowe

Pakiet edukacyjny na Światowy dzień czekolady – dla nauczycieli o pochodzeniu ziaren kakaowca i  produkcji czekolady.

{"register":{"columns":[]}}