W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Owoce z Budjaku: od rolnika na stół. Polskie praktyki i prawodawstwo Unii Europejskiej wspierające rozwój lokalny oparty o wysokiej jakości rolnictwo i przetwórstwo lokalnych produktów (moduł 2)

Mężczyzna przygląda się procesowi oczyszczania jabłek w maszynie, która jest oznaczona nalepką z logo polska pomoc

Projekt został zrealizowany w ramach współpracy gmin Ryńsk (Polska) i Primarii Cimislia (Mołdawia). Ryńsk mający doświadczenie wspierania warzywnictwa i sadownictwa podzielił się swoim doświadczeniem tworząc i doposażając Inkubator Przetwórczy Warzyw i Owoców. Powstało zaplecze do mycia, suszenia, dehydratacji, pakowania i wytwarzania soków pod marką „Owoce z Budjaku”. Inkubator jest prowadzony przez spółkę miejską w Cimisli, ale sprzęt jest dostępny dla wszystkich tamtejszych rolników, właścicieli ogrodów i sadów, z zastrzeżeniem, ze muszą oni pokryć koszty eksploatacji. Dzięki instalacji paneli fotowoltaicznych ograniczono koszty energii. Skrócił się także łańcuch dostaw, ograniczono emisję CO2, węgla i produkcję odpadów.

Projekt odpowiada wymaganiom UE, która zobowiązuje przedsiębiorców do tego, aby konsument mógł sprawdzić pochodzenie produktu spożywczego. Podjęte działania wspierają rozwój lokalnej przedsiębiorczości, ograniczając straty w produkcji. Budowanie wizerunku odbyło się poprzez wprowadzenie jednolitych i wymienialnych opakowań, uruchomianie sprzedaży online i możliwości śledzenia zamówień przez producentów i klientów. Zwiększyła się atrakcyjność inwestycyjna regionu, wzrosły też dochody mieszkańców gminy Cimislia.

Numer projektu: DWR/PPR 2023 (jst)/005/2/2024

Miejsce realizacji: Mołdawia

Podmiot realizujący: Gmina Ryńsk

Zatwierdzona kwota dotacji: 579 920 PLN

{"register":{"columns":[]}}