Owoce z Budjaku: od rolnika na stół. Polskie praktyki i prawodawstwo Unii Europejskiej wspierające rozwój lokalny oparty o wysokiej jakości rolnictwo i przetwórstwo lokalnych produktów (moduł 2)
Projekt został zrealizowany w ramach współpracy gmin Ryńsk (Polska) i Primarii Cimislia (Mołdawia). Ryńsk mający doświadczenie wspierania warzywnictwa i sadownictwa podzielił się swoim doświadczeniem tworząc i doposażając Inkubator Przetwórczy Warzyw i Owoców. Powstało zaplecze do mycia, suszenia, dehydratacji, pakowania i wytwarzania soków pod marką „Owoce z Budjaku”. Inkubator jest prowadzony przez spółkę miejską w Cimisli, ale sprzęt jest dostępny dla wszystkich tamtejszych rolników, właścicieli ogrodów i sadów, z zastrzeżeniem, ze muszą oni pokryć koszty eksploatacji. Dzięki instalacji paneli fotowoltaicznych ograniczono koszty energii. Skrócił się także łańcuch dostaw, ograniczono emisję CO2, węgla i produkcję odpadów.
Projekt odpowiada wymaganiom UE, która zobowiązuje przedsiębiorców do tego, aby konsument mógł sprawdzić pochodzenie produktu spożywczego. Podjęte działania wspierają rozwój lokalnej przedsiębiorczości, ograniczając straty w produkcji. Budowanie wizerunku odbyło się poprzez wprowadzenie jednolitych i wymienialnych opakowań, uruchomianie sprzedaży online i możliwości śledzenia zamówień przez producentów i klientów. Zwiększyła się atrakcyjność inwestycyjna regionu, wzrosły też dochody mieszkańców gminy Cimislia.
Numer projektu: DWR/PPR 2023 (jst)/005/2/2024
Miejsce realizacji: Mołdawia
Podmiot realizujący: Gmina Ryńsk
Zatwierdzona kwota dotacji: 579 920 PLN