W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozwój mleczarni Kondiki w Tanzanii

18.10.2022

Położona na zboczach Kilimandżaro w Tanzanii mleczarnia Kondiki powstała w 2008 jako wspólne przedsięwzięcie lokalnej parafii i grupy rolników. Szukając rozwiązania na zubożenie, postępujące w wyniku załamania się upraw kawy, utworzyli oni niewielką spółdzielnię. Ratunkiem w tej trudnej sytuacji miała być efektywniejsza hodowla krów, której będzie towarzyszył zorganizowany skup, przetwórstwo i sprzedaż mleka.

Kobiety w fartuchach i siatkach na włosach pakują masło do pojemników.

Mleczarnia od momentu powstania przechodziła szereg zmian. Po początkowym entuzjazmie przyszedł kryzys, gdy okazało się, że w konfrontacji z rynkiem, skala skupowanego i przetwarzanego mleka jest za mała, aby pokrywać wysokie koszty stałe i straty, które wynikają z niskich umiejętności pracowników i niedostatecznego wyposażenia mleczarni. Pomimo trudności, grupa lokalnych liderów głęboko wierzyła, że poprawa warunków hodowli krów i zmiany w stosowanej technologii przyniosą pozytywne rezultaty. Okazją do ich przeprowadzenia okazał się projekt zrealizowany wspólnie z Fundacją Ekonomiczną Polska-Afryka Wschodnia w ramach programu Polska pomoc w latach 2019-2020. W wyniku jego realizacji podwojono skup mleka i produkcję produktów mlecznych z ok. 2000 do 4000 litrów dziennie.

Pozytywne efekty projektu potwierdziły wyniki osiągnięte przez samodzielnie funkcjonującą mleczarnię Kondiki w 2021 roku. Pomimo braku wsparcia i trudności rynkowych wywołanych skutkami pandemii, utrzymano skup i sprzedaż na poziomie 2020 roku, a liczba rolników -  członków spółdzielni, zaczęła rosnąć. Jednak ograniczona skala działania mleczarni w dalszym ciągu była przeszkodą w osiągnięciu trwałej samodzielności finansowej i inwestowania w kapitałochłonny sprzęt. Dlatego na lata 2022-2023 zaplanowane zostało dalsze wsparcie mleczarni w ramach kolejnych projektów rozwojowych.

Projekt realizowany w 2022 ma doprowadzić mleczarnie do skupu i przetwórstwa mleka na poziomie 6 000, a w 2023 -  8000 litrów dziennie.   W ramach projektu planowane są dalsze szkolenia rolników oraz kolejne usprawnienia technologiczne w mleczarni. Szkolenia dotyczą m.in. żywienia krów oraz sztucznej inseminacji. Mleczarnia Kondiki usprawnia zarządzanie, szczególnie w najważniejszym z perspektywy rolników aspekcie, czyli skróceniu terminów płatności za dostarczone mleko. Konsekwentna i ciężka praca wszystkich zaangażowanych przynosi zamierzone efekty w przypadku już ponad 1000 rolników.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}