Rozwój turystyki wiejskiej na terenie rejonu Dmanisi poprzez wdrożenie innowacyjnego modelu budowy lokalnego produktu turystycznego (moduł 1)
Rejon Dmanisi jest obszarem wiejskim, w którym rolnictwo odgrywa kluczową rolę. Region posiada także duży, ale niewykorzystany potencjał do rozwoju turystyki. Projekt Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Korycińskiej zakładał stworzenie narzędzi do efektywnej współpracy pomiędzy lokalnymi przedsiębiorcami oraz wzmocnienie atrakcyjności turystycznej regionu Dmanisi w oparciu o najlepsze polskie praktyki promocji produktu lokalnego. Utworzona została sieć współpracy turystycznej z udziałem producentów miodu, malin, sera, właścicieli pensjonatów i Centrum Informacji Turystycznej w Dmanisi. Opracowano plan działania sieci pod hasłem „Dmanisi – podróżuj, smakuj, doświadczaj”, a uczestnicy projektu wzięli udział w wizycie studyjnej w Polsce, podczas której zapoznali się z przykładami zintegrowanych produktów turystycznych oraz dobrymi praktykami w zakresie budowy marek lokalnych produktów w województwie podlaskim. Oprócz tego udzielono bezpośredniego wsparcia infrastrukturalnego dla lokalnych producentów, mikro-przedsiębiorców świadczących usługi turystyczne oraz dla Centrum Informacji Turystycznej. Kolejny etap projektu zaplanowano na 2025.
Rezultatem projektu będzie zastąpienie indywidualnej promocji wspólnymi działaniami pod jedną lokalną marką. Dzięki promocji i współpracy z lokalnymi władzami stworzone zostaną warunki korzystne dla wzrostu liczby turystów odwiedzających region Dmanisi. Zwiększenie ruchu turystycznego zachęci natomiast lokalną społeczność́ do dalszego rozwijania własnej działalności gospodarczej.
Numer projektu: DWR/PP 2024/078/2/2024
Miejsce realizacji: Gruzja
Podmiot realizujący: Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Korycińskiej
Zatwierdzona kwota dotacji: 516 220 PLN