W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wizyta tanzańskich mleczarzy w Polsce

30.06.2023

Między 15-25 maja 2023 troje młodych mleczarzy zarządzających mleczarnią Kondiki w Tanzanii, która od kilku lat współpracuje z Fundacją Ekonomiczną Polska-Afryka Wschodnia w ramach wspólnie realizowanych projektów w programie Polska pomoc, odwiedziło nasz kraj. Dzięki spotkaniom z przedstawicielami branży mleczarskiej w Polsce – grupa mleczarzy z Tanzanii zapoznała się z nowymi rozwiązaniami, które mogą zastosować w warunkach tanzańskich. Podczas spotkań Tanzańczycy nawiązali kontakty zawodowe, które będą przydatne w planowaniu dalszego rozwoju mleczarni.

Grupa osób, w tym dwóch jasnoskórych mężczyzn, jedna jasnoskóra kobieta, dwóch ciemnoskórych mężczyzn, jedna ciemnoskóra kobieta ubranych w białe, cienkie kurtki oraz białe czepki. Stoją na tle regałów, na których leżą krążki sera.

Mleczarnia spółdzielcza Kondiki położona w regionie Kilimanjaro w Tanzanii obsługuje ponad 1000 rolników. Od 5 lat współpracuje z Fundacją Ekonomiczną Polska Afryka Wschodnia. W tym czasie w latach 2019-2020 i 2022-2023 wspólnie realizowane były dwa projekty finansowane ze środków programu Polska pomoc. Dzięki nim nie tylko potrojono skalę skupu i przetwarzania mleka z niecałych 2000 do prawie 6000 litrów dziennie, ale również znacząco poprawiono infrastrukturę mleczarni i sposób zarządzania zakładem. Dzięki dostawom zbiorników z Polski zwiększono możliwości schładzania mleka. Zakup kotła serowarskiego i odpowiednie szkolenia pracowników umożliwiły rozpoczęcie produkcji sera mozzarella. Uruchomienie własnych hurtowni oraz zakup ciężarówek i lodówek do sklepów pozwoliły na zbudowanie od podstaw struktury i systemu marketingu i sprzedaży. Wdrożono szereg systemów zarządczych – np. nowy system finansowo-księgowy, regularne testowanie mleka i produktów, itp. W wyniku działań projektowych, mleczarnia Kondiki osiągnęła bieżącą niezależność finansową.

W 2023 roku zaplanowana została wizyta w Polsce trzech kluczowych osób zarządzających z mleczarni Kondiki (kierownika mleczarni, kierownika produkcji i kierownika ds. jakości)). 10-dniowa wizyta w maju br. miała na celu planowanie dalszego rozwoju mleczarni. W jej trakcie przedstawiciele Kondiki i Fundacji odwiedzili cztery zakłady mleczarskie – Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem, Mlekpol w Grajewie, Polmlek w Makowie Mazowieckim i Spomlek w Radzyniu Podlaskim.

Całodniowe spotkania z zarządami polskich mleczarni oraz wizyty w halach produkcyjnych pozwoliły na obserwację procesu produkcji i zarządzania. Dzięki temu, że odwiedzone polskie mleczarnie w większości były spółdzielniami, szczególnie cenna była możliwość przedyskutowania praktycznych doświadczeń z zakresu współpracy z rolnikami, którzy są członkami spółdzielni. Rozmowy pokazały, że problemy i wyzwania są podobne, a stosowane w Polsce rozwiązania, po drobnych modyfikacjach, mogą znaleźć zastosowanie w Tanzanii.

Omówiono również możliwości podjęcia współpracy w obszarach, które mogą dać korzyści obu stronom – przykładowo w zakresie włączenia do oferty Kondiki tych produktów polskich mleczarni, które nie są i przez długi czas nie będą produkowane w Tanzanii (np. sery długo dojrzewające, mleko w proszku itp.)

Oprócz wizyt w mleczarniach, goście z Tanzanii odwiedzili też rolników dostarczających mleko. Poza różnicami wynikającymi z uwarunkowań geograficzno-klimatycznych chowu krów mlecznych, mleczarze z Kondiki mieli okazję zaobserwować podstawową przyczynę powodującą różnicę w produkcji mleka w Polsce i Tanzanii. Jest nią specjalizacja naszych rolników, podczas gdy w Kilimanjaro zdecydowana większość rolników to rolnicy prowadzący małe gospodarstwa bez żadnej specjalizacji. W trakcie wizyt u rolników mleczarze z Kondiki poznali też nowe zasady karmienia krów i rodzaje stosowanych pasz.

W trakcie wyjazdów na Podlasie i Lubelszczyznę Tanzańczycy odwiedzili również firmy oferujące urządzenia i sprzęt do mleczarstwa, w tym te, z którymi Kondiki współpracuje już od kilku lat (firma Margo z Ostrołęki dostarczająca m.in. schładzalniki).

Ważną częścią pobytu były spotkania z przedstawicielami instytucji edukacyjnych w Polsce. Przedstawiciele tanzańskiej mleczarni odwiedzili szkołę zawodową w Wysokiem Mazowieckiem, gdzie kształceni są technicy z zakresu przetwórstwa żywności oraz Zakład Technologii Mleka na SGGW, który współpracuje z Instytutem Rolniczym LITA w nieodległym Tengeru w Tanzanii.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}